Programul Rabla pentru becuri s-a blocat. AFM spune că bugetul pentru program a fost realocat pentru Casa Verde Fotovoltaice

Programul Rabla pentru becuri s-a blocat. AFM spune că bugetul pentru program a fost realocat pentru Casa Verde Fotovoltaice

Programul Rabla pentru becuri s-a blocat. AFM spune că bugetul pentru program a fost realocat pentru Casa Verde Fotovoltaice.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) transmite că bugetul de 400 milioane lei pentru programul Rabla la becuri, care a fost votat anul trecut, a fost realocat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea Economedia.

CITEȘTE ȘI: Urmărit internațional depistat de polițiști într-un oraș din Banat

AFM a transmis la finalul anului trecut pentru Economedia că programul Rabla pentru becuri ar fi putut fi lansat în prima parte a anului 2023, însă programul nu mai are disponibil un nou buget și probabil nu se va putea lansa, doar în cazul în care va primi alocare la rectificarea bugetară din vară.

„Menționăm că bugetul alocat pentru derularea programului a fost realocat pentru Programul Sisteme Fotovoltaice, petru care am primit extrem de multe solicitări de reluare. De aceea, pentru anul acesta, bugetul AFM pentru panouri fotovoltaice este cel mai mare buget acordat pentru acest program de până acum și anume 2 miliarde de lei. Rezultatele acestui program se transpun într-un timp foarte scurt în reducerea prețului la facturile de energie, ceea ce este foarte important în contextul energetic actual”, a transmis AFM pentru Economedia.

Reprezentanții instituției spun că în această perioadă se realizează o analiză pentru a se găsi cea mai bună variantă de desfășurare a acestui program, astfel încât să vină în sprijinul cetățenilor.

„În acest sens, s-au purtat discuții și au fost dezbătute mai multe variante împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Muncii. Este luată în calcul varianta ca Programul Rabla pentru becuri să se adreseze persoanelor defavorizate deoarece ar fi normal ca banii publici să se ducă în zone unde este nevoie de sprijin financiar”, mai transmite AFM.

Guvernul a aprobat anul trecut pentru programul Rabla pentru becuri un buget de 400 de milioane de lei. Finanțarea se putea acorda sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziționarea becurilor cu led de maximum 15 W. Persoana fizică aprobată putea beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziționarea a cel puțin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *