Primarii, viceprimarii și șefii consiliilor județene vor primi un spor de 50% din salariu. Care este condiția să primească banii

Câştigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei

Primarii, viceprimarii și șefii consiliilor județene vor primi un spor de 50% din salariu. Care este condiția să primească banii.

O parte a aleșilor locali ar putea beneficia în curând de un spor cuprins între 10% și 50% pentru munca pe proiecte cu finanțare externă, potrivit unui proiect publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Am avut această iniţiativă pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de consilii județene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Digi24.

CITEȘTE ȘI: Simularea județeană a Bacalaureatului în Timiș: Subiecte și bareme de evaluare (renasterea.ro)

Potrivit acestuia, urmează modificarea cadrului legislativ naţional, respectiv a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă aceste sporuri. Până în prezent, limita maximă este de 25%, fiind legată de numărul de proiecte.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni. De asemenea, instituțiile și/sau autoritățile publice beneficiare ale proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot înființa posturi pentru implementarea proiectelor în afara organigramei, peste numărul maxim de posturi aprobat al instituției/autorității publice, în limita posturilor aprobate prin contractului/acordului/ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare.

Sunt însă și câteva condiții: nu există suficient personal, conducătorul instituției a aprobat suplimentarea, este un proiect care justifică augmentarea numărului de posturi, iar finanțarea e asigurată de banii din acest nou proiect.

În luna decembrie 2022, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevedea că bugetarii din instituțiile centrale care se ocupă cu finanțare externă primesc din start sporul de 50%, până la prima evaluare, fără a fi indicată și o perioadă de timp pentru realizarea evaluării interne. După o evaluarea negativă, sporul ar urma să scadă la 25%.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat de curând o lege care permite majorarea salariilor funcționarilor publici din administrația locală, în funcție de disponibilitatea fiecărei instituții locale, până la limita salariului viceprimarului sau vicepreședintelui de Consiliu Județean, plus 25%.

Spor de până la 50% pentru echipele de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, sau indemnizaţiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar pentru activitățile proiectului.

Persoanele care muncesc până la 20 de ore vor primi o majorare salarială de 10%, în timp ce, la polul opus, cele care muncesc peste 80 de ore pentru un proiect sau mai multe, 50%.

Mai precis, situația este următoarea:

  1. a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  2. b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  3. c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  4. d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  5. e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

În primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/şeful de proiect, se stabileşte procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfăşurată în luna anterioară ca membru al „echipei de proiect”.

alba24

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Primarii, viceprimarii și șefii consiliilor județene vor primi un spor de 50% din salariu. Care este condiția să primească banii

  1. Evaluarea functionarilor de cine e facuta , sper ca nu tot de ei ,dar de majorarile salariale beneficiaza si cei care nu au implementat nici un proiect sau unul tras de par , sigur ca va lua echitabil cu cei care au muncit si care au realizat ceva ,ca asa e la noi. Ex . poate fi dat in cazul primariei Sandra care in 3 mandate a facut 1 singur proiect si se sparge in laude pe toate posturile , dar nu spune cu litere mari ca TREBUIE sa spuna PA ! scaunului de primar pentru ca asa a hotarat ICCJ in sepembrie 2022 decizie care nu poate fi discutabila , dar atata tupeu nu s-a mai vazut pe fata pamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *