Primarii, imposibil de dat jos

Edilii localităţilor pleacă în cursa electorală cu un avantaj la care nu sperau nici în cele mai frumoase vise.

Practic, regulile au fost făcute cu dedicaţie pentru edilii în funcţie, care îşi pot pierde funcţia doar dacă au dat foc la primărie şi au fost filmaţi în timp ce turnau gaz pe foc.

Existenţa unui singur tur de scrutin, avantajoasă pentru primari, este dublată de noua legislaţie electorală, care îi împiedică pe contracandidaţi să aspire la un eventual succes.

Astfel, pentru comune, cheltuielile electorale sunt limitate la suma de 5.000 de lei, insignifiantă pentru o campanie care să aibă sorţi de izbândă. Este suficient să ne raportăm la campaniile precedente, unde cei care au reuşit să detroneze primarul în funcţie au cheltuit sume de ordinul zecilor de mii de euro, chiar şi mai mult. Or, cu 5.000 de lei nu se creează absolut nici un pericol edilului în funcţie, „condamnat” de bizara legislaţie să conducă până la adânci bătrâneţi!

Culmea e că de-abia acum o serie de parlamentari au început să realizeze ce tâmpenie de lege au putut scoate, valabilă doar în regimurile dictatoriale. Totul a plecat de la evitarea folosirii banilor negri în campaniile electorale. Pentru asta, s-a stabilit un plafon care limitează drastic cheltuielile de campanie, organismele de control putând verifica foarte simplu acest lucru, mai ales că banii se vor recupera de candidaţi de la bugetul de stat.

Limita impusă nu permite nimănui să investească, din bugetul propriu, în plus pentru campania electorală. Foarte mulţi candidaţi consideră că era normal să se deconteze cheltuielile pentru o anumită sumă, iar depăşirea acesteia să fie suportată de către candidat. Aşa era democratic şi constituţional, pentru că fiecare are dreptul să facă ce vrea cu banii lui. Noua legislaţie face însă ca primarii să rămână de neclintit pe funcţii, aproape imposibil de dat jos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns