ALERTĂ medicală la TIMIŞOARA!

clipa

Cu mai mult de o lună în urmă, Fundația CardioPrevent din Timișoara a lansat proiectul CLIPA (Controlul Precoce al HiperLIPidemiei Familiale la Adolescenţi), în parteneriat cu Amgen şi susţinut de comunitatea locală reprezentată de Alianţa „Sănătate pentru Timişoara”.

Pornind de la faptul că unul dintre factorii determinanți în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare (prima cauză de mortalitate din România) este creșterea colesterolului din sânge, mai exact a LDL colesterolului, precum și de la constatarea că pragul de vârstă la care se declanșează aceste boli a scăzut îngrijorător, proiectul și-a propus un screening extins, care să cuprindă iniţial copii de clasa a IV-a, apoi şi părinţii/fraţii copiilor diagnosticaţi cu hiperlipidemie familială.

Astfel, printr-un simplu test de dozare a colesterolului pot fi depistaţi şi trataţi extrem de precoce copii care altfel sunt condamnaţi la suferinţa unei boli necruţătoare.

„Pragul complicaţiilor aterosclerotice – atac de cord şi atac cerebral, în special, este atins în medie la 53 de ani – cei cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, îl ating la 35 de ani. La cei depistaţi şi trataţi la 18 ani, pragul este atins la 45 de ani, iar dacă se intervine la 10 ani, împingem pragul la peste 50 de ani, la fel ca la cei fără această boală”, explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.

În primul rând, prevenție

Sute de elevi din clasa a IV-a de la școlile timișorene au fost incluși, cu acordul părinților, în proiectul CLIPA, iar unora dintre ei li s-a recoltat sânge la sediul fundației. Vizita la CardioPrevent a cuprins, în afara analizei de sânge, și o scurtă prezentare a alimentației sănătoase, făcută într-un mod agreabil și potrivit cu vârsta „oaspeților” de psihologul Gabriela Mut-Vitcu, știut fiind faptul că baza obiceiurilor alimentare se formează de la o vârstă fragedă. Copiii au fost invitați apoi să-și scrie impresiile într-un caiet.

„Mie mi-a plăcut foarte mult cum doamnele asistente au explicat felul în care trebuie să ne menținem stilul de viață sănătos. A fost foarte frumos și înțepătura cred că va fi un fleac!” (Patricia);

„Mi-a plăcut mult de doamna Gabi că ne-a explicat foarte multe lucruri despre fructe și legume. Acum știu cum să mănânc sănătos” (Karla);

„Prima oară am crezut că va fi plictisitor, dar ne-am distrat, mai ales eu m-am bucurat foarte mult. Mi-a plăcut că am primit fructe” (Gabriela).

Acestea sunt doar câteva dintre impresiile micuților care au vizitat Fundația CardioPrevent în cadrul proiectului de screening.

Rezultate îngrijorătoare

Statisticile efectuate până în prezent arată că viitorii adulți care au la zece ani colesterolul peste 160 mg/dl riscă să facă infarct la 35 de ani, dacă nu sunt depistaţi şi trataţi corect încă de la această vârstă. Numărul celor afectați de hipercolesterolemie familială este, în mod obișnuit, de 0,5 la sută, însă rezultatele parțiale ale screening-ului arată că procentul celor aflați într-o situație de risc este mult mai mare.

„Din cei aproape 300 de copii cărora li s-a recoltat sânge până în prezent în cadrul proiectului CLIPA, peste 20% au valori ale LDL colesterolului mai mari de 100 mg/dl (3% au valori chiar mai mari decât 160 mg/dl), cu mult mai mari decât în previziunile noastre. Acest lucru este, probabil, doar parțial cauzat de modificările transmise genetic ce induc un nivel crescut al colesterolului (1 din 200 în statisticile europene), dar mai ales de modul de viață (alimentație defectuoasă și sedentarism) pe care îl practică de obicei locuitorii marilor orașe”, a declarat prof. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

”Validarea acestor rezultate va fi făcută prin testarea gratuită la laboratoarele partenere a copiilor și a părinților acestora, în condițiile în care nivelul de LDL colesterol a fost peste 130 mg/dl. De menționat că datele copiilor evaluați nu au fost stocate în nici o bază de date și nici nu vor face obiectul unei cercetări, lăsând părinților libertatea de alegere a atitudinii medicale în continuare”, spune dr. Bogdan Mut-Vitcu, director medical al Fundației CardioPrevent.

Proiectul CLIPA poziționează, la ora actuală, Timișoara pe harta orașelor civilizate ale Europei, făcând parte dintr-un plan mai larg de sănătate a comunității locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *