Primarii din Alianța Vestului strâng rândurile

Trei dintre cei patru primari din Alianța Vestului (AVE) – Nicolae Robu, Gheorghe Falcă și Emil Boc – au avut, ieri, la Primăria Timișoara, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Comisiei Europene.

Scopul a fost de a obţine finanţare directă pentru proiectele prioritare pe care le au în vedere cei patru edili din Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Trupele speciale ale Poliţiei Timiş i-au scos din aşternuturi pe suspecţii unor infracţiuni

Înființată la sfârșitul anului trecut, Alianța Vestului are printre obiective: îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe; accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania; susţinerea şi urgentarea proiectului Via Carpathia; susţinerea şi urgentarea proiectului Autostrada Timişoara- Belgrad; dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe; dezvoltarea unei reţele de transport public inter-regional şi intra-regional; creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan; susţinerea Legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructură şi multe altele.

Perspective de finanțare

La nivelul Uniunii Europene se va pune, în următorul exercițiu financiar (2021-2027), un accent sporit pe accesarea fondurilor la nivel regional.

„Cooperarea teritorială are un rol important în cadrul Politicii de Coeziune și reprezintă un element esențial în dezvoltarea regiunilor. În acest sens, inițiativele <<grupărilor europene>> de cooperare teritorială au înregistrat rezultate remarcabile în implementarea proiectelor finanțate prin fonduri structurale și de investiții.

Prin urmare, statele membre trebuie să confere acestor grupări funcții sporite privind capacitatea de management și să încurajeze autoritățile de la nivel local și regional să înființeze grupări de cooperare cu capacitate juridică și de management al investițiilor.

Subliniez că definirea <<organizațiilor de integrare și cooperare regională>> ca un grup de regiuni din aceeași zonă geografică care au ca obiectiv o cooperare mai strânsă în domenii de interes comun are scopul de a stabili obiective specifice de dezvoltare regională care să urmărească interesul comun al regiunilor.

În acest context, salut initițiava unor primari din România care au creat <<Alianța Vestului>>, solicitând creșterea atribuțiilor de gestionare a finanțărilor europene în vederea consolidării cooperării teritoriale pentru reducerea nivelurilor birocratice inutile care întârzie procesul de implementare al finanțărilor UE”, a declarat recent europarlamentarul Daniel Buda, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea raportului „Dispoziții specifice pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (Interreg) sprijinit de Fondul european de dezvoltare regională și de instrumentele de finanțare externă”.

Deocamdată, conform reglementărilor valabile pentru perioada 2014-2020, Alianța Vestului nu este eligibilă pentru accesarea de fonduri europene. În ceea ce priveşte următoarea perioadă de finanţare (2021-2027), comisarul european Corina Crețu a afirmat că rolul unor noi actori precum această Alianţă urmează să fie decis „în cadrul negocierilor pentru viitorul Acord de Parteneriat între Comisia Europeană şi România.”

„Atât experţii DG REGIO, cât şi eu personal considerăm că oraşele ar putea să joace un rol şi mai important în felul în care sunt cheltuiţi banii politicii de coeziune în perioada de după 2020, iar autorităţile locale ar putea să fie implicate şi mai mult în selectarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană”, a explicat Corina Creţu.

Cu alte cuvinte, cei patru primari ai marilor orașe din vestul României lucrează pentru viitor, dar măcar au început din timp.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns