Primăria Timișoara vrea două toalete “inteligente” de 100 de mii de euro

Primăria Timișoara vrea două toalete “inteligente” de 100 de mii de euro

Primăria Timișoara vrea două toalete “inteligente” de 100 de mii de euro.

Două toalete publice “ca-n Germania” va propune administrația Fritz spre aprobare Consiliului Local. Primăria Municipiului Timișoara susține că  “a demarat procedura de amplasare a unor toalete publice cu sistem de autocurățare”, deși în realitate e vorba de un studiu de fezabilitate ce va fi supus votului consilierilor locali. Dacă va trece de acesta, orașul va avea, în premieră, două toalete publice cu sistem de autocurățare, în Piața 700, respectiv în Parcul Civic. Pentru criza toaletelor, generalizată la nivel de oraș, soluțiile întârzie să apară. Norocul celor aflați la nevoie sunt vegetația înaltă, benzinăriile și supermarketurile.

Proiectul „SF Amplasare toaletă publică racordabilă automată cu autocurățire”, aduce inovație atât în ceea ce privește dotările prevăzute cât și spațiul exterior unde va fi amplasată și o cișmea, care va deservi persoanele, dar va oferi și sursă de apă pentru animale de companie.

WC-uri Science Fiction

Toaletele inteligente sunt special concepute cu sistem ignifug și antivandalism, sistem de închidere-deschidere automat pe bază de cartelă și/sau monede și vas de toaletă cu sistem de autocurățare și dezinfecție. Toaleta va avea sistemul de  spălare a mâinilor, dozatorul de săpun, uscătorul de mâini automatizate, astfel încât suprafețele de contact să fie cât mai mici. De asemenea, dispune de sistem de telecontrol și monitorizare de la distanță pentru transmiterea 24/24 de ore a parametrilor de funcționare. Ambele toalete vor beneficia de buton de panică SOS ce deschide automat ușile toaletei, chiar și în cazul penelor de curent, senzori de mișcare și optic și dimensiuni potrivite inclusiv persoanelor cu dizabilități, supraveghere CCTV a exteriorului toaletei, sistem de încălzire și ventilație etc.

Valoarea investiției, conform prețului pieței este estimată la 500.000 lei (cu TVA inclus) și include partea de construcții-montaj, toate dotările, realizarea platformei betonate, relocare utilități, racord la utilități (apă, canalizare, curent electric). Timpul de realizare a proiectului este de 9 luni, din care 7 luni pentru proiectare și 2 luni pentru execuția propriu-zisă.

Reprezentanții primăriei  nu au menționat dacă folosirea noilor WC-uri va fi contra cost sau gratuită.

Investiția-pilot dă foarte bine pentru ceea ce se numește “progresul civilizației”. Problema super-toaletelor este costul lor foarte ridicat.

Criza toaletelor publice la Timișoara, huzur în alte orașe

La începutul lunii februarie 2023, înainte de evenimentul de deschidere a TM2023 CEaC, însuși primarul Dominic Fritz a recunoscut că orașul se confruntă cu o criză a toaletelor publice. În afara de Parcul Civic și Piața 700, mai există foste toalete publice abandonate în Parcul Botanic, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor în Piața Unirii, în Piața Traian dar și în alte zone ale orașului. Ani de zile s-a folosit soluția improvizată de închiriere a cabinelor de toaletă din plastic, cu rezervor. Acestea s-a dovedit însă prea puține dar mai ales neigienice.

Timisoara 155

Problema toaletelor publice, esențiale pentru un mediu sănătos, curat și confortabil, persistă în Timișoara. Chiar și primarul Dominic Fritz recunoaștea, în februarie 2023, că acest punct este unul vulnerabil pentru oraș. Edilul a invocat un motiv surprinzător: faptul că până acum nu s-au putut face intervenții legal pentru că niciuna dintre toaletele publice nu era intabulată, deci nu aparținea municipalității.

„E un punct foarte vulnerabil și penibil pentru noi ca și oraș. Eu m-am trezit că niciuna dintre toaletele publice nu era intabulată, deci pe hârtie nici nu era a municipiului. Am făcut acum demersuri pentru a intabula toate toaletele publice pentru a putea face investiții legale, pentru că, din păcate, s-au făcut unele investiții ilegale – asta este marea poveste despre toaleta din centru, unde încă există cumva un demers juridic legat de cine ce trebuia să facă ș.a.m.d.”, explica Dominic Fritz, în februarie anul acesta.

Ultimul inventar al toaletelor publice din oraș a fost făcut în anul 2016. Cele 12 WC-uri publice din Timişoara care, teoretic, funcționau la acea vreme se aflau în Piaţa Traian, pe Bulevardul Iuliu Maniu, pe strada Ciprian Porumbescu şi în Piaţa Ţepeş Vodă. Pe lângă acestea, mai existau astfel de facilități în Parcul Uzinei, Parcul Botanic, Parcul Central, Parcul Rozelor şi Parcul Carmen Sylva. Alte două toalete funcționau în Parcul Copiilor, iar cel mai vechi era cel din Piaţa Unirii. La multe dintre ele s-a renunțat datorită costurilor mari de întreținere, altele s-au degradat și nu au mai putut fi folosite.

Investiția în cele două super-toalete de la Timișoara nu este o noutate. La Cluj, primăria a cumpărat, în ianuarie 2023, 4 toalete publice automate ecologice care pot fi utilizate și de către persoanele cu dizabilități, la prețul de 60.000 de euro bucata.

Facebook PRIMARIA BRASOV

În luna martie 2023, Primăria Brașov a cumpărat șase toalete publice inteligente cu sistem de auto-curățare și dezinfectare, la prețul de 50.000 de euro pentru fiecare bucată.

Și primăria din Craiova a cumpărat o toaletă publică “smart”, cu 40.000 de euro. Recordul îl deține orașul Pitești, care, în 2021, a construit o mega toaletă inteligentă, cu cinci cabine pentru bărbați, cinci pentru femei și una pentru persoanele cu dizabilități, lift și scări de granit. Investiția s-a ridicat la 400 de mii de euro și a stârnit un val de controverse dar și de controale ale mai multor organe ale statului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primăria Timișoara vrea două toalete “inteligente” de 100 de mii de euro

  1. Păcat ca doar doua. Aceste toalete sunt un exemplu pozitiv din vest. În tarile din Vest sunt multe și sunt foarte practice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *