Primăria Timișoara mărește taxele și impozitele

Timișorenii își pot plăti, de luni, taxele locale

Timișorenii vor plăti mai mult pentru taxele și impozitele locale. Administrația locală inițiază un proiect de hotărâre prin care, în anul 2024, sumele ce vor fi plătite de contribuabili către bugetul local se vor majora cu aproape 14 procente.

Creșterea s-a calculat în funcție de rata inflației pentru anul 2022, așa cum a fost ea comunicată de către Ministerele Finanțelor și cel al Dezvoltării. De asemenea, vor fi actualizate și limitele amenzilor.

În viitoarea şedinţă de plen a Consiliului Local Timişoara se va dezbate un punct privind majorarea impozitelor şi taxelor locale cu 13,8%. Proiectul a primit avizele tuturor comisiilor de specialitate ale CL Timişoara.

„Prin indexarea pe baza indicelui de inflație de 13,8 % a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și actualizarea limitelor amenzilor reglementate la art.493 alin.3, alin.4 și alin.4^1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizată și aprobarea de către Cosiliul Local al Municipiului Timișoara a sumelor indexate, se realizează punerea în aplicare penru anul 2024 a prevederilor art.491 alin.1 si alin.2 și ale art.493 alin.7 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizată, prevederi legale cu caracter obligatoriu”, se menționează în proiectul de hotărâre de Consiliu Local, care va fi supusă votului.

Creșterea taxelor și impozitelor locale, generată doar prin aplicarea indexării, poate fi consutlată AICI.

Anul trecut, s-au mărit impozitul pe clădirile rezidențiale, dar și cel pentru clădirile nerezidențiale. Propunerea a venit din partea USR și a trecut de abia la a doua votare, după ce prima hotărâre a fost contestată la Prefectură, de către consilierii PSD și PNL.

Astfel, impozitul pe locuință a crescut cu 20%, iar persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale, au plătit un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescută de la 0,6.

Impozitele pe clădiri rezidențiale au fost calculate cu o cotă de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, iar pentru anul 2022 s-a aplicat o cotă de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Este vorba despre „clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice”.

Calculul a fost identic pentru persoanele juridice care dețin clădiri rezidențiale.

Știrea majorărilor pentru anul 2024 vine în contextul în care, sondajul numit “Barometru al calității vieții în Municipiul Timișoara” pe anul 2023, realizat de Primăria Timișoara și Universitatea Vest, s-a încheiat luna trecută. Datele barometrului privind gradul de satisfacție al timișorenilor vizavi de calitatea vieții nu au fost făcute publice încă.

Ținând cont că anul 2024 este an electoral, rămâne de văzut dacă administrația Fritz va decide ca, pe lângă această indexare, să și majoreze impozitele și taxele locale pentru 2024.

CITEŞTE ŞI: Primarul Fritz, chemat pentru explicații în Consiliul Local. Colterm riscă o nouă amendă

Ultimul “Barometru al calității vieții în Municipiul Timișoara”, cel pe 2022, a relevat că 48,3% dintre respondenți consideră că direcția în care se îndreaptă Timișoara este greșită, doar 37,5% spun că direcția este bună, iar 14,2% au refuzat să răspundă sau au ales varianta “nu știu”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primăria Timișoara mărește taxele și impozitele

  1. Normal, după ce ca sunt niște incapabili care trăiesc bine pe spatele privatilor acum măresc si impozitul ca sa aive de unde sa își plătească salariile nesimțit de mari ! Rușine sa le fie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *