Primăria Timișoara încasează taxe și chirii pe construcții “ilegale”! Documentele atașate vorbesc de la sine

Primăria Timișoara încasează taxe și chirii pe construcții “ilegale”! Documentele atașate vorbesc de la sine

Primăria Timișoara încasează taxe și chirii pe construcții “ilegale”! Documentele atașate vorbesc de la sine

Fractură de logică sau ilegalitate cu premeditare? Lăsăm justiția să se pronunțe. Primăria Timișoara demolează clădiri, ștranduri, ridică tonete și chioșcuri despre care susține că ocupă “ilegal” domeniul public.

În același timp, aceeași primărie încasează zeci de mii de lei, ca taxe, impozite și chirii chiar pentru construcțiile pe care le declară ilegale și vrea să le desființeze.

De la chioșcuri de ziare, la tonete de mezeluri și de la baze sportive și clădiri de cluburi la terase și ștranduri, administrația timișoreană susține că se luptă cu interlopi care prejudiciază bugetul local cu cel puțin un million de euro pe an și țin “sechestrate” terenuri de peste 22 de milioane de euro.

În realitate, de la validarea ca primar, pe 28 octombrie 2020, primarul Dominic Fritz, prin aparatul administrativ pe care îl conduce, încasează impozite, taxe de ocupare a domeniului public și chirii de la majoritatea agenților economici cărora le-a declarat război. Atlfel spus, administrația Timișoarei încasează bani de la “interlopii” care funcționează într-o presupusă ilegalitate, pe domenii ale primăriei.

CITEȘTE ȘI: ISU Timiş a cerut sprijinul autorităţilor maghiare, în cazul căutării persoanelor dispărute în Mureş. Scafandrii fac şi o simulare cu manechin (video)

Cazurile au fiecare particularități juridice ce țin de clauzele contractuale, astfel că fiecare trebuie analizat în parte.

Un astfel de caz, situat în “zona zero, dar zero zero” a orașului este cafeneaua cu terasă Symphony Cafe, care se află chiar în clădirea Palatului Culturii, din Piața Victoriei.

La ședința Consilului Local Timișoara, din 26 aprilie 2023, s-a aprobat prelungirea contractului de închiriere a spațiului în care funcționează cafeneaua cu terasă Symphony, din centrul orașului, aflată la parterul clădiri Operei. Însă nu în orice condiții. S-a cerut mărirea chiriei pentru spațiul ocupat în clădirea Palatului Culturii, dar și desființarea terasei, care ar funcționa ilegal, în forma în care este acum.

Consiliera Romocean contrazice experții AENVAR

Primăria Timișoara a decis să majoreze chiria percepută societății care deține cafeneaua și a propus un contract pe un an, dar s-a negociat unul pe doi. Modificarea importantă se referă la valoarea chiriei percepute, una superioară celei actuale, dar nu îndeajuns de bine ”măsurată” de un specialist autorizat, de la ANEVAR.

Pentru spațiul din mijlocul Timișoarei se propunea, în urma unei astfel de evaluări făcute de experți evaluatori certificați, o sumă de 20 de euro pe metrul pătrat. Primăria cere o nouă evaluare.

Proiectul de hotărâre supus votului CLT propunea un contract pe un an, conform tradiției pe care actuala conducere USR a municipalității dorește să o impună pentru toate contractele de acest fel. Proiectul a apărut pe ordinea de zi suplimentară a plenului.

Liderul grupului de consilieri locali ai USR, Paula Romocean, a spus că va depune plângere la ANEVAR, organizația evaluatorilor imobiliari, pentru rezultatul obținut în urma raportului de evaluare asupra chiriei. Prețul obținut, de 20 de euro pe metru pătrat, a fost considerat foarte mic, unul care nu reflectă valoarea actuală a chiriilor din centrul Timișoarei.

Terasa – nepermisă, dar taxată de bună

În aceeași ședință a CLT s-a hotărât că, la semnarea unui nou contract, cei care dețin cafeneaua vor avea la dispoziție 60 de zile de la semnarea unui nou contract pentru a demola structura montată sub formă de terasă în jurul clădirii operei, considerat a fi un monument de clasă A.

E terasă, e construcție sau struțo-cămilă? Tehnic, nimeni din executivul primăriei, asistați de arhitecți și de cei de la direcția de urbanism nu au știut să răspundă concret.

Consilierul liberal Simion Moșiu nu a fost lămurit de ce terasa nu corespunde cerințelor și care sunt acestea.

„Ce nu e în concordanță, culoarea, designul? E una din terasele reprezentative din oraș. Ce trebui să facă?”, au fost întrebările lui Moșiu, în plenul CL Timișoara.

Primarul Dominic Fritz i-a explicat că…acolo nu e nicio terasă, e o construcție, cu acoperiș. Asta desi există și alte terase cu acoperiș și podium în piețele centrale ale orașului. Numai că în realitate, ca și în actele oficiale, “acoperișul” este de fapt o banală prelate sezonieră, demontabilă.

„E o construcție, domnule consilier, nu sunt permise construcțiile (…) Poți să pui niște mese, dar atât. Sub mese aici e ceva. Nu puneți picioarele direct pe pavaj. Dar asta e regula. Trebuie să fie direct pe pavaj, nu pe altceva. Toate terasele au înțeles ce trebui să facă. Nu ai nevoie să ai acoperiș, nu ai nevoie să construiești ceva, ai nevoie să pui niște mese. Mergeți prin centru, unde mai găsiți o terasă construită? Lipită și de un monument de clasă A”, a venit răspunsul din partea primarului Dominic Fritz.

Viceprimarul Ruben Lațcău a plusat și el, doar că, așa cum veți putea citi mai jos, documentele oficiale îl contrazic. El a menționat că o altă problemă a construcției gen terasă este că blochează obținerea unei autorizații de protecție la incendiu.

“Clădirea operei nu va putea niciodată să fie avizată pentru incendii dacă parterul, adică traseul stânga – dreapta intrării nu vor fi evacuate și golite.

În momentul în care vom reabilita clădirea operei pe DALI-ul făcut de INP, în mod automat, atât partea stângă, cât și partea dreaptă vor trebui să fie eliberate și să existe culoare de ieșire din operă”, a spus și viceprimaul Ruben Lațcău.

Nimeni, în afară de viceprimarul Lațcău, nu a văzut vreo construcție sau obiect pe latura din dreapta a clădirii. Pentru că nu există. Iar în partea stângă, cea cu terasa, Palatul Culturii are nu una, ci două căi de acces ce servesc și pentru evacuare în caz de incendiu, care nu sunt blocate de nimic.

Documentele și contraargumentele

Așadar, o problemă ar fi prețul chiriei pe metru pătrat, considerat prea mic, deși a fost stabilit de experți evaluatori ai ANEVAR, raportat la prețurile chiriilor pe spații similiare din aceeași zonă.

Din documentele aflate în posesia jurnaliștilor de la Renașterea bănățeană, reiese clar că societatea comercială care deține cafeneaua cu terasă, plătește, la termen, dările către municipalitate.

Astfel, proprietarii cafenelei au făcut dovada plății taxei de ocupare a domeniului public, a taxei de chirie pentru terasă, în condițiile în care există Autorizația de Construire 1507/2005, pentru “construcții comerț și servicii – modificări interioare și exterioare pe imobilul-teren și/sau construcție pe strada Alba Iulia numărul 2”.

Într-un document-anexă, denumit “Tema de proiectare” și aprobat de primărie se menționează negru pe alb că e vorba despre un spațiu de 60 de metri pătrați la parterul imobilului și…terasă “din fier forjat…acoperită cu pânză impregnate, de culoare alb-gălbui”.

Pentru conformitate, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural a Județului Timiș a emis avizul 161/M/2005, prin care avizează favorabil modificări interioare și exterioare pentru amenajare cafebar pe strada Alba Iulia, numărul 2.

Prin document se dă aviz pozitiv și pentru “amenjarea pe strada Mărășești și în Piața Victoriei în zona corespunzătoare spațiului comercial a unei terase executate din fier forjat și acoperită cu o pânză impregnată”.

Și pentru a demostra că viceprimarul Ruben Lațcău fie nu cunoaște situația, fie minte prin omisiune, vă prezentăm și Autorizație de Securitate la Incendiu, numărul126/14/SU-TM din 17.04.2014, eliberată de către ISU Banat, pentru café-bar “situat în Piața Victoriei nr.2”. Autorizație care nu s-ar fi eliberat dacă Palatul Culturii nu ar avea două căi de acces pe acea parte de clădire, care servesc și pentru evacuarea în cazul unui incendiu în clădirea ce adăpostește opera și teatrul.

Piesa de rezistență, acordul semnat de Fritz

Partea cea mai gravă o reprezintă chitanțele doveditoare a plăților pentru taxa de ocupare a domeniului public și a taxei de chirie pentru terasă. Dovada acestor plăți este în contradicție totală cu dorințele executivului primăriei de a desființa terasa pe motive de ilegalitate, lipsă a autorizației de construcție, a avizului de construire sau a autorizației de securitate la incendiu.

Prin urmare, primăria a încasat taxe și chirii pentru café-barul și terasa Symphony, dar în același timp, susține că au funcționat fără avizele și autorizațiile necesare, adică în ilegalitate, din moment, ce în ultima ședință de consiliu local s-a cerut demolarea terasei și intrarea în legalitate.

O contradicție care sfidează logica elementară și este contrazisă de documente oficiale. Piesa de rezistență este chiar “Acordul de funcționare ambulant”, numărul 186 din 11 noiembrie 2022, “în fața punctului de lucru pe domeniul public”, acord semnat de însuși primarul Timișoarei, Dominic Fritz.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Primăria Timișoara încasează taxe și chirii pe construcții “ilegale”! Documentele atașate vorbesc de la sine

  1. SI O INTREBARE ADRESATA CONSILIULUI LOCAL ACTUAL,SI ANUME:CAND EXECUTATI SI FACETI EVACUARE SI INTRATI IN POSESEA RENUMITUL SRAND TERMAL DIN CENTRUL ORASULUI,STIIND CA PROCESUL CU CEI CARE IL OCUPA(ZHH) S-A CASTIGAT DEFINITIV SI IREVOCABIL ,SI TOATE LUMEA ABIA ASTEAPT SA VADA ACEST MOMENT(ORI OARE SUBTERAN SUNT NISTE ARNJAMENTE ,Si POPULATIE DIN TIMISOARE NU STIE DE CE SE PRELUNGESTE ATITA ?(ZVONURILE SPUN CA SE LASA INCA UN SEZON SI VENIT(ILEGAL VA FI INCASAT) SS VA IMPARTI CU UNII CARE AU INFLIUENTA IN PRIMARIEI ?!?!?!?!?!

  2. Mai mult, cum poate o cladire sa fie impusa la finantele primariei si sa plateasca an de an impozite, iar la urbanismul primariei sa i se refuze intabularea??

  3. Lucrurile pot fi simplificate in aceasta increngatura de pseudo „cartel” intre anumite personaje din primarie si altele din mediul de afaceri. Daca cineva considera ca i s-a incasat ilegal chirie de catre primarie si poate dovedi asta, sa o dea in judecata si probabil va castiga. Dar daca nu are cum prezenta o autorizatie de construire pe domeniul public atunci cand primaria decide sa nu mai tolereze situatia, chiar daca temporar a facut-o…

  4. Mai bine mai târziu decât niciodată să fie luate măsuri. Deci fostul „golgheter al primăriei, N.Robu”, în 8 ani de mandate, a susținut „Dezvoltarea în forță” a interesului „echipei sale!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *