Primăria Timișoara aruncă gunoiul în curtea Retim și ADID și aplică sancțiuni

Primăria Timișoara aruncă gunoiul în curtea Retim și ADID și aplică sancțiuni

Primăria Timișoara aruncă gunoiul în curtea Retim și ADID și aplică sancțiuni

După aproape două săptămâni în care gunoiul menajer și deșeurile reciclabile au umplut străzile Timișoarei și ale comunelor din zona 1 de colectare, Primăria Timișoara și-a amintit că are atribuții pe această linie.

Nu a venit cu vreo soluție constructivă, în schimb a aplicat amenzi socieatății Retim, la care municiplaitatea deține 50% dintre acțiuni și are 3 membri în Consiliul de Adminsitrație, printre care marcantul city manager al Timișoarei, Matei Creiveanu.

Cu alte cuvinte, așa cum relatam duminică, 12 martie, Primăria Timioara ar trebui să se amendeze singură, conform articolului 48 din Legea 51/2006.

Rămâne de văzut dacă și Garda de Mediu și Consiliul Județean se vor sesiza în acest caz, fiind vorba de mai multe localități afectate.

Și, mai mult, președintele ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș) este chiar vicepreședintele CJ Timiș și fondator al USR Timiș, partid din care și-a dat demisia de curând.

Primăria Municipiului Timișoara lansează un nou apel ( de fapt primul – n.r.) către RETIM și ADID, responsabile de colectarea deșeurilor, să ia măsuri eficiente astfel încât echipele să respecte programul de colectare și să ajungă cât mai rapid în toate zonele orașului.

În paralel, municipalitatea monitorizează situația generată de conflictul de muncă de la RETIM și aplică amenzi prin intermediul Poliției Locale.

Astfel, în urma verificărilor efectuate în zilele de 10, 11 și 12 mai, Poliția Locală a aplicat 55 de sancțiuni contravenționale către RETIM, în valoare totală de 137.000 lei, în baza HCL393/2023.

„Nu pot să accept ca timișorenii să fie victimele unui conflict de muncă la RETIM. Sunt de două săptămâni în contact permanent cu conducerea Retim și le-am cerut să găsească soluții urgente pentru a relua colectarea gunoiului conform graficelor asumate.

Amintesc că nu Primăria, ci Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri are contractul cu RETIM. Chiar dacă pârghiile Municipiului sunt limitate, ne folosim de ele cu aceste amenzi istorice pentru nerespectarea graficelor de colectare.

Monitorizăm situația pe teren cu echipele Poliției Locale și mulțumim cetățenilor care ne sesizează unde RETIM nu respectă contractul”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primarul e pus pe glume, tinând cont că pe conturile de Facebook ale Primăriei Timișoara, Retim și ADID s-a umplut de plângeri și de fotografii și filmări, linia telefonică de call center a Retim este blocată de numărul prea mare de apeluri, iar numărul de dispecerat sună cu ton de ocupat încontinuu.

Așa că acum, primarul Fritz a pus Poliția Locală călare pe Retim dar preia și sesizările cetățenilor, chestiune care se putea face încă de când a apărut problema, acum 10 zile.

Poliția Locală a aplicat amenzile pentru nerespectarea zilelor de colectare a deșeurilor, conform contractelor încheiate, pe străzile: Pop de Băsești, Vlădeasa, Piața Traian, Ion Mihalache, Grădinii, Norma, Cetății și Calea Aradului.

Cetățenii pot sesiza situațiile în care deșeurile nu au fost ridicate la dispeceratul Poliției Locale, la numărul 0256-246-112 și la Call Center-ul RETIM, la numărul 0374-885-692.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *