Primăria Timișoara a început prigoana împotriva vânzătorilor din piețele agroalimentare (foto/video)

Primăria Timișoara a început prigoana împotriva vânzătorilor din piețele agroalimentare

Primăria Timișoara a început prigoana împotriva vânzătorilor din piețele agroalimentare

Zeci de piețari sunt revoltați și dezorientați, iar sute de timișoreni nu mai au unde să își facă cumpărăturile, după ce, în urmă cu două zile, municipalitatea, prin inspectorii primăriei, polițiști locali și angajați de la Piețe SA, au început evacuarea vânzătorilor din piețele Doina, Lipovei și 700.

În plus, s-a trecut la mutarea rulotelor cu mezelărie și panificație, dar și a producătorilor și vănzătorilor de fructe și legume care aveau contract pentru mese la cele trei piețe.

Operațiunea “Goliți piețele!”

Primele informări, sub formă de sugestii și chiar amenințări voalate, au început încă dinainte de sărbătorile pascale, când celor cu rulote li s-a pus în vedere să le mute, iar piețarilor li s-a spus că nu mai pot vinde la mese.

Astfel, începând de luni, 13 iunie, din Piața 700 au fost evacuați toți producătorii și vânzătorii de legume fructe care aveau avize și contracte pentru mese.

Piata 700 4 1

În piața din zona Lipovei, au fost demontate toate corturile și scheletele metalice parasolare, iar vânzătorii au fost trimiși la plimbare.

Din Piața Doina au dispărut cei ce vindeau la mese dar și rulotele.

“Ni s-a spus să ne muntăm și că până prin 20 mai ni se vor da noi amplasamente. Ceea ce nu credem și pentru noi înseamnă pierderi. Pentru că trebuie să obținem toate avizele noi de la primărie, DSP, DSVSA, ISU, să ne racordăm la electricitate.

Deci ne ia cam o lună să obținem toate actele. Dacă ne schimbă adresa trebuie făcute modificări și la casele de marcat”, ne-a declarat administratorul rulotei ce aparține unei cunoscute firme de mezelărie bănățeană.

Elocventă a fost reacția oamenilor din zona Șagului, care își fac piața în complexul Doina, mulți declarându-se indignați de aceste schimbări și de faptul că aceste măsuri ale municipalității îi obligă să cumpere de la supermarket, nu de la producătorii locali.

O situație aparte este la piața volantă de lângă stadionul Dan Păltinișanu, unde miercuri, 15 mai 2024, polițiștii locali verificau, la intimidare, certificatele de vânzător și de producător și avizele bătrânelor care vând la tarabe sau direct pe sol.

Cei care au rulote cu mezeluri, brânzeturi sau panificație au fost invitați vineri la o discuție cu conducerea societății Piețe SA.

Vinovații, în funcție de propagandă

Interesant este modul în care oamenii administrației Fritz au reușit să ducă retorica de campanie împotriva PSD și a PNL, chiar dacă administrația USR a orașului este cea care a inițiat demolările și evacuare piețelor, sub pretextul că le reamenajează.

Mai mulți vânzători din piețe au povestit reporterilor de la Renașterea bănățeană că somațiile scrise au venit din partea primăriei și de la Piețe SA, iar cele verbale, de la invitația de a se muta până la amenințări sugerate, au venit de la angajați ai Piețe SA dar și de la angajați ai primăriei.

“Ne-au spus că nu e vina celor de la primărie că trebuie să nu mai vindem și să așteptăm până se renovează piețele și apoi să renegociem.

Au zis că de vină sunt șefii de la Piețe, care au trecut la PSD. Cumva să se înțeleagă că vina e a PSD și a PNL, adică a lui Simonis și a lui Robu.

E clar că renovarea piețelor se putea face în ăștia patru ani, dar au preferat să o facă în campanie și poate să taie panglica domnul Fritz înainte de 9 iunie, în piețe renovate.

Despre soarta noastră ca și comercianți nu îi interesează”, ne-a declarat un grup de vânzători din piața volantă de la Dan Păltinișanu, după ce au fost “vizitați” și de polițiștii locali și de cei de la primărie și de reprezentanții de la Piețe SA.

De altfel, primarul în funcție, Dominic Fritz, și-a pregătit terenul pentru mișcarea cu piețarii încă de acum două săptămâni.

Pe 30 aprilie, primarul a făcut o vizită pre-electorală în Piața Badea Cârțan, acolo unde piețarii primesc amenzi de la poliția locală pentru că nu au aviz de la primăriei, iar primăria nu le dă aviz pentru că terenul pe care e piața e dat în folosința Piețe SA în mod cel puțin dubios, cât timp însăși primăria nu este intabulată pe acel teren.

Așa că, la vizita oficială, Dominic Fritz i-a abordat sumar pe vânzători, mai exact a evitat discuțiile deschise, pentru că nu avea ce să le promită și s-a concentrat pe lucrările de refacere a parcării și a tramei stradale.

“Pentru mii de timișoreni accesul în zona Badea Cârțan va fi mai ușor, fie că vin cu tramvaiul, pe jos sau cu mașina.

Am început lucrările de modernizare a zonei.

Am avut discuții și cu cei din piață, dar și cu cei care își fac cumpărăturile în mod frecvent în Badea Cârțan și am ajuns la câteva soluții pentru ca întreaga zonă să devină mai accesibilă tuturor.

Este o zonă foarte tranzitată și tot timpul aglomerată, cu străzile sufocate de mașini și de multe ori cu tramvaiul blocat de cei care circulă pe liniile de tramvai.

Amenajăm 130 de locuri de parcare, eliberăm trotuarele de mașini parcate și le reparăm. Pe un tronson de peste 150 de metri de-a lungul liniei de tramvai montăm separatoare de trafic pentru ca cei din tramvai să nu mai piardă minute bune blocați în trafic”, a punctat electoral, pe Facebook, Dominic Fritz, pe 30 aprilie.

postare Fritz Badea cartan

Avem parcare și trotuar, dar cu piața și cu vânzătorii cum rămâne?

Piețele, atracție imobiliară cu dedicație și temă de campanie

Una peste alta, din Lipovei și până în Șagului, timișorenii sunt nemlțumiți că nu mai au unde să își facă piața și să cumpere produse locale, de calitate iar vânzătorii și producătorii s-au trezit fără locații unde să își desfășoare activitatea.

Așa că unii își expun marfa prin parcările piețelor, pe măsuțe sau direct pe caldarâm, dar riscă să fie amendați de polițiștii locali și să li se retragă licențele.

Semn că, dincolo de narativul de campanie, cu piețe renovate pe model “european”, zvonul că pe locațiile actualelor piețe vor apărea alte construcții sau parcuri, producătorii autohtoni vor fi împinși spre piața agro fresh privată, iar timișorenii vor cumpăra mai scump și mai prost și eventual refrigerat, de la supermarket.
Semn că valul globalizării a lovit până și în piețari.

CITEȘTE ȘI: FALT trage un semnal de alarmă vizavi de criza gunoaielor în Timișoara

Două dintre informațiile care au circulat ca zvon sau ca propuneri subtile se adeveresc, în acest mod: faptul că producătorii și vânzătorii din piețe vor fi comasați în cea din Lipovei și în cea privată din curtea Universității de Științele Vieții și că actualele piețe sunt vizate pentru ridicarea de alte obiective – de la parcuri și zone de agrement urban, la spații comerciale cu dedicație și…chiar o nouă clădire pentru Filarmonică pe actualul amplasament al Pieței 700.

Acest din urmă zvon a fost deja lansat ca propunere de către Dominic Fritz și Ruben Lațcău, prin câteva pase de ping-pong verbal la prezentarea publică “Timișoara viitorului: direcții de dezvoltare”, din 24 aprilie, la Cinema Timiș, în prezența multor antreprenori și oameni de afaceri, dar și oameni din administrațiile locală și județeană, alături de aparatul reunit de partid al Dreptei Unite.

Propunere aruncată așa, printre rânduri, pentru cine a avut urechi să audă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Primăria Timișoara a început prigoana împotriva vânzătorilor din piețele agroalimentare (foto/video)

  1. Și uite asa frit ajuta economia germana. Nu numai vânzătorii sunt nemulțumiți ci și clienții. I s-a urcat la cap ca e o lumina și face tot mai multe prostii. Pana acum am votat PNL și usr, dar frit m-a convins s sa votez aur, ca să le blocheze tâmpeniile.

  2. Cred că e clar pentru toată lumea că Donimic Spritz și administrația USR sînt toxici pentru Timișoara ! Nu că Robu ar fi mai bundar măcar e român ! cert este că trbuie puși amîndoi la locul lor, coșul de gunoi al istoriei ! În orice caz, cine mai voteză cu ei, probabil ccccccccă are IQ-ul mai mic decît numărul de la pantof și i-ar trebui retras dreptul de vot pentru tentativă de distrugere a orașului !

  3. Trebuie făcută ordine în piețe! Primăriile să nu dea certificate de producător fără a verifica situația exactă! Produsele alimentare să nu fie așezate pe jos, pe străzi! Locuri sunt în piețe! Piața Josefini, exemplu de urmat, cu utilități!

  4. Prigoana pentru piețarii care jecmănesc pe adevărații producători și prin înțelegere țin prețurile sus. Sărmanii piețari!

    1. Sau dus dracu bisnitarii care cumparau de la angro si vindeau cu amanuntul. Sau chiar din kaufland.

      Sa vedem rezultatul modernizarii. Sper sa nu fie o doar vopsea peste tabla ruginita a lui Robu.

  5. Nu sunt de acord cu desființare piețelor. Oamenii au plătit la primărie pt autorizație. Primarul să ne întrebe pe noi când face ceva care ne afectează. Să lase totul cum a fost. Vrem să cumpărăm din piață, nu din supermarket. Face cu noi ce vrea? Avem ceva de zis. Fritz oprește te. Nu suntem de acord cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *