Primăria pune, din nou, tunurile pe comercianții stradali

Primăria pune, din nou, tunurile pe comercianții stradali

Primăria pune, din nou, tunurile pe comercianții stradali

Administrația timișoreană, prin Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara reamintește persoanelor care desfășoară activități comerciale că, potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 369 din 26.07.2022 referitoare la aprobarea Regulamentului privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal pe raza Municipiului Timișoara, va expira în curând termenul pentru conformarea la prevederile actului menționat.
Avertisment de amenzi

Este vorba despre chioșcuri, tonete și rulote amplasate pe domeniul privat cu acces public, unde se desfășoară comerț stradal, pentru care s-a acordat un termen de conformare cu regulamentul menționat de 12 luni de la data adoptării acestuia pentru obținerea documentației necesare desfășurării activității.

CITEȘTE ȘI: Noi avertizări de cod roșu, portocaliu și galben de ploi torențiale. Harta zonelor afectate

Totodată, pentru desfășurarea activității de comerț stradal cu ocazia unor sărbători sau evenimente organizate în Timișoara, este obligatoriu aviz pentru desfășurarea activității de comerț stradal, aviz care se emite la cererea solicitantului, indiferent dacă evenimentul se desfășoară într-o zonă publică situată pe domeniul public sau pe un teren proprietate privată.

Poliția Locală atrage atenția că vor fi efectuate verificări și că nerespectarea acestor prevederi de obținere a acordului sau avizelor necesare se sancționează cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.500 și 2.500 lei.

Proiecte, promisiuni neîndeplinite și amânări nejustificate

Anunțul este cel puțin hilar, în condițiile în care, în ultimele zile, administrația a continuat să ridice chioșcuri și tonete, în special cele pentru vânzarea de ziare și reviste.

Pe 26 aprilie 2023, Primăria Timișoara anunța că a emis un nou regulament pentru comerțul stradal. „Astăzi am publicat un regulament care să aducă claritate pentru comercianții stradali din Timișoara și să pregătească orașul pentru a fi demn de titlul de capitală ca aspect vizual.

Dorim să oprim situațiile în care unele biciclete devin tonete și unele rulote devin structuri permanente pe spațiul public. Vom propune, de asemenea, modele noi pentru chioșcurile din oraș și pentru mobilierul de la standurile cu flori, fructe, legume, ziare, etc. Vrem să aducem un stil unitar pentru mobilierul stradal, inclusiv pentru comercianții timișoreni.

Am eliminat ambiguitățile care permiteau decizii arbitrare de acordare a avizelor/acordurilor.

Fiecare comerciant va putea să știe ce acte trebuie să aducă și care sunt condițiile ca să poată opera. Avem în plan chiar să facem câteva sesiuni de informare cu departamentul de avizare din primărie pentru a le răspunde întrebărilor. Acest regulament nou va putea fi consultat de fiecare dintre cei care fac comerț stradal”, transmitea, pe 26 aprilie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Conform anunțului de atunci, o serie de practici operative deja existente vor fi formalizate, precum procesul de alocare a spațiilor pentru mărțișoare, dar și conținutul pentru hotărâri de consiliu local pentru licitația pentru închirierea spațiilor pentru chioșcuri sau tonete și al caietului de sarcini aferent hotărârii.

Sunt propuse noi obligații pentru comercianții care desfășoară activități de comerț stradal:

• Să dețină documente de proveniență a bunurilor și certificate de calitate

• Să nu amplaseze mobilier stradal sau alte obiecte pe spațiul verde sau pe locuri de parcare (cu excepții)

• Comercianții și deținătorii de automate în aer liber răspund de asigurarea condițiilor de păstrare cerute de producător pentru produse și de a preveni perisabilitatea accelerată

• Agenții economici răspund de funcționarea unității comerciale, de legalitatea construcției și de respectarea normelor legale pentru PSI

Următoarele tipuri de structuri vor fi reglementate:

1)      Tonete, pupitre acoperite sau închise (cărți, presă și flori)

2)      Mobilier urban amplasat în fața unității de profil (flori, legume, fructe, ziare și reviste, cărți, vitrine frigorifice pentru înghețată și aparate de înghețată)

3)      Vehicule special amenajate și rulote mobile destinate desfășurării de activități comerciale

4)      Comercializarea în aparate automate/dozatoare (lapte, apă, ouă, sucuri, produse alimentare și nealimentare – în perimetrele piețelor agroalimentare și pe terenuri proprietate personală aparținând persoanelor fizice și juridice)

5)      Comerț stradal desfășurat cu ocazia unor sărbători sau evenimente organizate în Municipiul Timișoara

6)      Chioșcuri

Noile propuneri au ca scop reglementarea automatelor care au fost montate ilegal în spațiul public sau chiar și în spațiul privat, dar care deservesc zone publice. Acestea vor fi permise doar pe baza documentației de urbanism (PUZ, PUD), pentru a preveni situațiile în care au fost montate în număr extrem de ridicat sau abuziv.

De asemenea, vehiculele și rulotele vor fi tratate ca mijloace ambulante și nu va mai fi permisă transformarea acestora în structuri semi-permanente. Astfel, este impusă autonomia privind utilitățile necesare funcționării și eliberarea amplasamentului până la finalul zilei.

Chioșcurile vor putea avea o suprafață maximă de 15 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen maxim de 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație.

Tonetele și pupitrele vor putea avea o suprafață maximă de 12 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de 3 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate. Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică.

Primăria Municipiului Timișoara susținea că dorește să realizeze de asemenea pentru tonete, pupitre și chioșcuri avizul unic de racordare și să obțină certificatul funciar la zi. Pentru chioșcuri va fi inclus și certificatul de urbanism.

Pentru a asigura respectarea regulamentului este propusă creșterea valorii contravențiilor.   Există de asemenea măsuri suplimentare pentru sancționare: oprirea pentru 3 luni a reautorizării de la a 2-a abatere sancționată, suspendarea acordului/avizului pentru nerespectarea mențiunilor din acord și chiar refuzul emiterii unui nou acord/aviz după suspendări repetate.

Noul regulament detaliază condițiile pentru care acordul/avizul pentru comerț stradal nu se poate elibera:

1. Dacă amplasamentul este construcție neautorizată sau este o lucrare a cărei recepție nu a fost efectuată încă

2. Dacă amplasamentul este o construcție unde au fost făcute intervenții neautorizate

3. Dacă se dorește amplasarea mobilierului urban în fața unei clădiri neautorizate

4. Dacă amplasamentul este în fața unei construcții a cărei fațade/acoperiș nu sunt reabilitate și există risc de acciden

Doar că, deocamdată, noile modele de chioșcuri nu au fost prezentate oficial potențialilor antreprenori locali care au chioșcuri sau care vor să închirieze ori să achiziționeze unele noi.

Mai mult, trâmbițata licitație pentru viitoarele amplasamente nu a avut loc, cei interesați neprimind niciun fel de notificare din partea primăriei pe acest subiect. Un caz aparte este al firmei care avea automatele de sifon și apă plată, care are o sentință judecătorească prin care primăria ar fi fost obligată să stabilească noile reguli de funcționare și tarifele percepute. Reprezentanții firmei au declarat că vor cere, tot în instanță, despăgubiri din partea primăriei, pentru perioada în care, neputându-și desfășura activitatea, au înregistrat pierderi financiare.

Și în cazul chioșcurilor de presă deja cunoscute, situația este “în aer”.

“Toată săptămâna au ridicat și demolat chioșcurile pe care le mai aveam. Chiar și pe cele noi. Am cerut lămuriri la primărie, pentru că vrem să ne continuăm activitatea.

Ne-am lovit de un zid de tăcere. Acum vor începe să dea amenzi, dar nu ne dau nici posibilitatea și nici timpul de a obține toate avizele și certificatele. Este o bătaie de joc”, ne-a declarat administratorul firmei care avea cele mai multe chioșcuri de presă din oraș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *