„Prima chirie” va revoluţiona piaţa imobiliară din Timişoara

Clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere

Tinerii care locuiesc la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu vor primi până la 900 de lei

Măsura ar putea rezolva şi problema crizei locuinţelor sociale

Acordarea unei locuinţe este o problemă care îi apasă pe foarte mulţi tineri din România. Unii încearcă să obţină un credit bancar, alţii se mută în chirie, iar o parte dintre ei se mulţumesc, vrând-nevrând, să stea cu părinţii.

CITEŞTE ŞI: Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, chemat la DNA și pus sub acuzare

În acelaşi timp, există şi o categorie care speră să obţină o locuinţă de la stat, fapt pentru care fac cereri peste cereri la primării, în speranţa că poate vor prinde o garsonieră, chiar şi dărăpănată. Şi la Timişoara, situaţia este critică, municipalitatea dispunând de un număr foarte limitat de locuinţe sociale.

În prezent, în evidenţe se află doar 253 de locuinţe, din totalul celor 1.525 de apartamente gestionate de primărie.

Până recent, cererile erau foarte multe, trecuseră chiar de 6.000, dar municipalitatea a schimbat regulile, impunând ca fiecare solicitant să îşi reînnoiască anual opţiunea, altfel pierzându-şi calitatea de solicitant al unei locuinţe.

Astfel s-a ajuns ca numărul celor care vor un acoperiş de la Primăria Timişoara să se reducă la 545 de familii. Dintre acestea, 112 sunt înscrise pe lista de priorităţi a persoanelor evacuate sau care urmează a fi evacuate din imobilele celor care au fost retrocedate foştilor proprietari.

În 2014, primăria a achiziţionat un imobil situat în Strada Polonă, soluţionând astfel 109 cereri de repartizare a unei locuinţe. Solicitările sunt foarte multe, fapt pentru care se analizează posibilitatea mansardării unor imobile aflate în proprietatea municipalităţii, precum şi achiziţionarea de noi imobile, aflate în executare la instituţii bancare.

Problema de fond, greu de rezolvat

Una peste alta, oricât de bine-intenţionată ar fi strategia primăriei, nu poate rezolva în ansamblu problema de fond, care îi macină pe majoritatea tinerilor.

O soluţie temporară va fi, cu siguranţă, ordonanţă de urgenţă a Guvernului Grindeanu, potrivit căreia Ministerul Muncii va asigura până la 900 de lei lunar, pentru chirie şi utilităţi, celor care se mută cu serviciul la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu.

Prima se acordă persoanelor care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, iar cei care vor să intre în posesia ajutorului de la stat trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Cea mai importantă este cea confrom căreia suma totală a veniturilor lunare ale tuturor membrilor familiei nu trebuie să fie mai mare de 5.000 de lei.

În Timişoara, este de aşteptat ca această măsură să aibă un efect uriaş. Foarte mulţi tineri, angajaţi la diferite companii, locuiesc în chirie, iar ajutorul guvernamental va reprezenta o mare gură de oxigen.

În acelaşi timp, se prevede şi o mărire a chiriilor, dar şi a numărului construcţiilor destinate închirierii, lucru ce va genera o creştere a consumului care nu poate fi decât bine-venită.

Deja, tinerii se interesează, pe de o parte, la locul de muncă, iar pe de alta, la proprietarii locuinţelor pentru care plătesc chirie, în ideea întocmirii formalităţilor necesare pentru a primi banii alocaţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *