PSD a dat, PSD a luat | Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

Studenţii vor călători gratuit cu trenul dar doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate.
În 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.
Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a – a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL).

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce: „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

„Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.

digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

13 Comments
dinu 19 februarie 2017
HULIGANI SI DROGATI NU MERITA NIMIC
O timisoreanca 17 februarie 2017
Greșeală.Nu SUNT PESEDISTA
O timisoreanca 17 februarie 2017
Toți ați primit bani,mai puțin pensionarii, care au muncit și s- au sacrificat ,iar acum voi care nu aveți coloana vertebrala ,ieșiți și urlați la PSD sa va fie rușine. Nu sunt pesimista.
gina 17 februarie 2017
pe banii lor se pot duce si la spinzuratoare,ca oricum ei numai scoli nu fac,au cu totul alte preocupari
cornel 17 februarie 2017
NU STIAM CA STUDENTII SUNT SPERIETOAREA ROMANIEI,VA COMPORTATI CA IN JUNGLA ,CHIAR VOI DUCETI ROMANIA CU 100 DE ANI IN URMA PRIMITIVILOR,VOI PUNETI O ETICHETA MURDARA SI PE OBRAZUL CELOR CARE SUNT TOTUSI CIVILIZATI ...MAI LASATI DRAKULUI DROGURILE CA ATI INEBUNIT SI V_A FI VAI DE TARA ASTA CIND AJUNGETI VOI PE FUNCTI DE CONDUCERE
gioany 17 februarie 2017
Ce vreti mai studentilor de la cluj ,cine va credeti ?ce ne speriati voi ca ce se intimpla daca voi va ridicati ?voi nu meritati nici sa circulati pe strada la cit de nesimtiti sunteti...cind ati venit la bucresti ati facut dezastru si pe peron si in tren,ati baut ,fumat si ati urinat ca porcii..am avut bilet la clasa 1 si nu am putut intra in compartiment ca era ocupat de voi...voi cereti sa aveti drepturi ca in tarile civilizate ,dar voi nu vreti sa fiti civilizati,pe unde treceti faceti dezastru...cum vedeti voi viitorul vostru daca asa va comportati ca salbaticii...voi credeti ca aveti numai drepturi...nu mai nesimtitilor aveti si obligati sa fiti oameni civilizati..vai mama voastra de paduchi
Marius 17 februarie 2017
Deci, e normal sa aibe gratuitate DOAR intre localitatea de domiciliu si localitatea unde este institutia de invatamint. Restul, capitolul "plimbari"-pe banii lor, sau ai parintilor.Doi : Nu v-am auzit sa comentati/iesiti in strada la masurile Ciolos, coruptia EADS/Microsoft, Udrea, etc.De ce oare ?Si trei : Profitul multinationalelor sa ramina, o proportie serioasa, in TARA. Nu afara, fiindca sunt banii acestui popor . Nu le convine, sunt altii care stau la rand..... Am cunoscuti care lucreaza la asemenea entitati, care au fost trimisi la Bucuresti , la manifestatie !PS-nu sunt psd-ist , dar imi iubesc tara.Sper ca si voi. Daca nu, e o lume libera.
Bobby 17 februarie 2017
Sa inteleg ca banii PSD-ului erau buni dar PSD-ul e rau? Cata lipsa de coloana vertebrala ! Adica intai imi umplu buzunarele cu banii PSD-ului apoi urlu in strada jos PSD! Unde e logica ???? Ati auzit d evreun student sa zica la ghiseu ": Eu imi platesc biletul, nu vreau gratuitate de la PSD ca PSD e rau? Imi scoteam palaria in fata lui ! Cata credibilitate sa mai ai atunci cand urli in strada Jos PSD?
ghiocel trandafir poanta 17 februarie 2017
era de asteptat vezi ce se intampla si cu restituirea taxei de inmatriculare.psd-ul insusi e o minciuna la ce sa te astepti ? doar la minciuni.
copoiu 17 februarie 2017
si e doar inceputul ...