„Prima chirie” va avea un mare impact socio-economic în Timişoara

Piaţa forţei de muncă din Timişoara va cunoaşte o puternică emulaţie în perioada imediat următoare, odată cu materializarea programului „Prima chirie”. Acesta are în vedere stimularea forţei de muncă şi a fost aprobat de Guvernul Grindeanu prin OG nr. 6/2017, normele de aplicare fiind puse deja în dezbatere publică de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit programului menţionat, se acordă o primă de relocare persoanelor care se angajează în muncă la o distanţă de peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.

De această primă vor beneficia persoanele ale căror venituri lunare/familie nu depăşesc suma de 5.000 de lei, valoarea fiind în cuantum de 75 la sută din suma destinată asigurării cheltuielilor de locuire (chirie şi utilităţi), dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă lunar, timp de trei ani, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Senatorul PSD Eugen Dogariu este că convins că acest program va avea un impact uriaş atât din punct de vedere social, cât şi ca urmare a consecinţelor economice implicate.

„Cu siguranţă, Timişoara şi Timişul vor avea de câştigat după ce această măsură va începe să-şi producă efectele. Se ştie foarte bine că există o criză acută de forţă de muncă în special în zona de vest, iar persoanele care vin din alte judeţe se izbesc de costurile chiriei, foarte greu de suportat pentru o mare parte a salariaţilor. Acordându-se această primă de relocare, problema cheltuielilor de locuire nu va mai fi aşa de apăsătoare şi se va încuraja mobilitatea forţei de muncă.

În felul acesta, se elimină şi presiunea de pe umerii angajatorilor, care vor avea cu cine lucra, îşi vor putea dezvolta investiţiile şi, în felul acesta, economia nu poate decât să prospere. Practic, această primă de relocare nu trebuie privită doar ca o măsură socială, pentru că ea este, în realitate, veriga unui lanţ economico-social care nu poate avea decât efecte benefice”, a spus Eugen Dogariu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns