Preţurile scad la producători, dar o iau razna pe rafturile magazinelor

preturi 1

Puterea de cumpărare a populaţiei se deteriorează galopant şi, din păcate, nu vedem nici măcar în stadiul de schiţă politici guvernamentale antiinflaţioniste. Din contră, în condiţiile în care leul devine tot mai sfrijit şi importurile continuă să crească, guvernanţii încă găsesc de cuviinţă să mai mărească lefurile câtorva categorii de bugetari, după ce, în cursul anului trecut şi la începutul celui în care ne aflăm, au procedat în acelaşi mod.

Între creşterea preţurilor, inflaţia a înregistrat deja cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani! Mai exact, potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei a urcat în februarie la 4,7 la sută. Chiar dacă momentul poate fi unul conjunctural, iar creşterea inflaţiei se va mai tempera spre sfârşitul anului, analiştii prognozează, totuşi, o rată anuală mare, de 3,5 până spre patru procente. Asta în condiţiile în care, în anii trecuţi, ţinta de inflaţie stabilită de Banca naţională nu depăşea 2,5 la sută. Trăim vremuri complicate, cu alte cuvinte.

Salariile mărite nejustificat şi devalorizarea leului, principalele cauze ale inflaţiei

Două sunt motivele de căpătâi în ceea ce priveşte creşterea alarmantă a inflaţiei, potrivit analiştilor: spirala majorării veniturilor salariale a numeroase categorii de bugetari şi devalorizarea monedei naţionale în raport cu principalele valute, în condiţiile în care creşte în continuare consumul de produse din import.

De fapt, există un punct de convergenţă al celor două mari fenomene generatoare de inflaţie, deoarece banii pompaţi artificial în economie, odată cu majorările de salarii care nu au ţinut pasul cu productivitatea – dictate fiind doar de voinţa politică a guvernanţilor – au dus la o creştere a cererii de consum şi, în consecinţă, a importurilor. Până la urmă, majorările salariale care, în medie, au fost de opt procente, au fost aproape anulate de scumpirile produselor de bază.

Fermierii ridică din umeri

Aşadar, ne-am furat singuri căciula şi nu trebuie să ne mirăm că sarabanda scumpirilor va continua în cursul lunilor următoare. Inclusiv la unele dintre alimentele de bază, după ce în ultimele luni am consemnat majorări substanţiale de preţuri la ouă, făină, pâine, lapte și brânzeturi, carne și preparate din carne, iar mai recent, la fructe.

Este firesc, pentru că producţia internă nu a crescut, ba chiar din contră, în unele sectoare chiar a înregistrat un regres puternic în ultimii ani. Dispariţia a numeroase ferme de vaci de lapte, de pildă, nu putea să nu ducă la scumpiri.

„Fermierii noştri, atâţia câţi mai sunt, nu au nicio vină pentru scumpirile produselor agroalimentare de pe rafturile magazinelor. Importurile de lapte continuă să crească, e şi normal. La fel se întâmplă şi pe alte segmente de piaţă. Ţăranul îşi vinde porcul, acum, cu şase-şapte lei pe kilogram, în viu. Preţul la producător este în scădere, pentru că în decembrie era de circa zece lei pe kilogram. La carnea de vită, încasările noastre, ale crescătorilor, sunt de batjocură: doar 3,50 sau patru lei pe kilogram, în viu”, susţine fermierul timişean Coraş Ardelean.

El este, de fapt, singurul crescător de vaci de lapte din judeţul Timiş care deţine concomitent şi o unitate producătoare de lactate. Este un atu important, iar în calitate de procesator s-a aliniat şi el la tendinţa pieţei, majorând la începutul anului preţurile cu cinci până la zece procente, în funcţie de produs.

Noi scumpiri la orizont

Scumpirea carburanţilor, a energiei electrice şi a gazului au afectat deja puternic politica de preţuri a procesatorilor din industria alimentară, dar unii dintre reprezentanţii acesteia avertizează că preţurile cu amănuntul ar putea continua să crească până la jumătatea anului.

Astfel, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, crede că alimentele se vor scumpi cu opt până la zece la sută în următoarele luni, din cauza costurilor de producţie crescute ca urmare a majorării preţurilor energiei şi carburanţilor, dar şi ca efect al devalorizării leului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Preţurile scad la producători, dar o iau razna pe rafturile magazinelor

  1. Suntem tomberonul Europei, mancare scumpa si proasta, iar taranilor nostri le putrezesc legumele in camp,ca nu merita sudoarea pentru sumele infime pe care le primesc de la stat pentru ele.Si in pietele volante din Timisoara sunt unii vanzatori care au marfa din magazine,chiar daca detin certificat de producator.Nu exista cine sa ii controleze?

    1. Solutia este simpla, tw duci cam la doua saptamani in Ungaria, de ex. la Szeged, cumperi acolo tot ce crezi ca e mai valoros, si in plus de asta iti cultivi legumele si zarzavatul singur, in gradina ta. Poate mai tii si cativa pui, si in felul acesta s-a rezolvat problema. Eu asa fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *