PFA-urile şi plata CASS. Ce s-ar putea modifica

pfa

Proiectul ordonanței de urgență a guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative cuprinde noul mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

Conform acestuia, contribuția de asigurări de sănătate se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent sau care estimează că vor realiza în anul în curs, din următoarele domenii:

activități independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii sau venituri din alte surse, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 de lei pentru anul fiscal 2018).

Acestea vor achita, anual, 10 la sută din echivalentul a șase salarii minime brute, adică 1.140 de lei. Se preconizeză, însă, ca această regulă să fie modificată, în sensul că, dacă la sfârșitul anului venitul realizat va fi sub plafon, în condițiile în care a fost estimat peste 22.800 de lei, CASS datorat să fie de 1.140 de lei, cum am arătat mai sus.

Dacă, însă, persoanele fizice au estimat un venit net anual cumulat, din una sau mai multe surse, sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar la sfârșitul anului au realizat venituri peste acest plafon, acestea ar urma să datoreze CASS la nivelul a 12 salarii minime, adică dublu, de 2.280 de lei.

Conform noului mecanism, termenul de plată al contribuției va fi data de 15 martie a anului următor celui pentru care se datorează contribuția. Declarația unică prin care se stabilește această contribuție se depune până la 15 iulie în acest an, respectiv până la 15 martie, începând din 2019.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “PFA-urile şi plata CASS. Ce s-ar putea modifica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *