Prețurile alimentelor, în creștere pentru a cincea lună consecutiv

Mâncăm pâine 50% cu E-uri, până la 7 grame de zaharuri și 2,3 grame sare per 100 grame de produs!

Prețurile alimentelor, în creștere pentru a cincea lună consecutiv. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut şi în luna octombrie, pentru a cincea lună consecutiv, recuperând în totalitate şocul provocat de pandemia de coronavirus, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În octombrie 2020, acest indice a crescut până la 100,9 puncte, de la o valoare uşor revizuită de 97,8 puncte în luna septembrie, potrivit agerpres.ro.

Potrivit FAO, preţurile la cereale au urcat cu 7,2% în octombrie, comparativ cu luna septembrie, şi cu 16,5% raportat la aceeaşi lună a anului trecut. „Această creştere a fost susţinută în principal de preţurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităţilor de export, condiţiilor slabe din Argentina şi vremii secetoase care afectează însămânţările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord şi regiunea Mării Negre”, a subliniat FAO.

Preţurile la zahăr au urcat cu 7,6%, comparativ cu luna septembrie, şi cu 9,3% în ritm anual, o mişcare influenţată în principal de perspectivele unor producţii mai mici în Brazilia şi India, primii doi producători mondiali.

CITEŞTE ŞI: Mai multe localități din Timiș au intrat, peste noapte, în carantină. Printre ele Ghiroda, Giroc, Chișoda, Moșnița și Dumbrăvița

Preţurile la lactate au urcat cu 2,2%, comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care toate segmentele din acest sector au înregistrat creşteri, în special la brânză.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8% în octombrie, graţie unor cotaţii mai mari la uleiul de palmier şi cel de soia. În schimb, preţurile la uleiul de rapiţă au scăzut pe fondul incertitudinilor cu privire la cererea în Uniunea Europeană, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Dacă prețurile alimentelor, în creștere pentru a cincea lună consecutiv, pe general, preţurile la carne, în contrast, au scăzut cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, octombrie fiind a nouă lună de scădere a acestui indice de la începutul anului. FAO precizează că evoluţia a fost influenţată de scăderea preţurilor la carnea de porc, ca urmare a efectului restricţiilor la import introduse de China pentru carnea de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană în cea mai mare economie europeană.

Continuarea pe stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *