
Trei milioane de euro și 100 de parcele, prețul corect pentru eliminarea a șapte consilieri dintr-o comună periurbană
E noaptea minții la Săcălaz, unde primarul Nicu Viorel conduce doar după bunul plac, fără a ține cont de nimic, indiferent că e vorba de hotărâri judecătorești, recomandările prefecturii, votul consilierilor sau reacțiile din spațiul public.
Aflat la primul mandat, primarul vrea să profite din plin de avantajele funcției și uzează de toate mijloacele pentru a-i îndepărta pe toți cei care i se opun. Mai întâi, a intentat un proces în care a cerut dizolvarea consiliului local, sperând că se va ajunge la noi alegeri, unde va reuși să-și impună consilieri docili. Instanța a respins acțiunea și l-a obligat, astfel, să lucreze cu actualul for, ales de cetățenii comunei.
Nicu Viorel, noul Batman de Săcălaz, a nesocotit hotărârea instanței și a demarat Planul B, doar ca să scape de consilierii care nu îi pupau mâna. Așa că a căutat o cale pentru a se debarasa de aceștia, după ce l-a executat mai întâi chiar și pe consilierul personal, care îi atrăsese atenția că a sărit calul.
Metoda aleasă îți taie respirația, pentru că se vede de la intrarea în Săcălaz că e o făcătură, într-atât de mult l-a dus mintea pe Nicu Viorel să-și pună în aplicare planul. Concret, primarul a convocat vreo cinci ședințe ”de îndată”, adică cu câteva minute înainte de începerea lor, la care, evident, mulți nu puteau veni.
Atât de rudimentar a fost edilul, încît a convocat trei ședințe de îndată într-o singură zi, doar pentru a avea justificare că anumiți consilieri nu pot ajunge! Când s-au acumulat cinci astfel de absențe, primarul a convocat o nouă ședință, la care cei care nu au putut veni la celelalte cinci nu au fost primiți, iar primarul și ceilalți opt consilieri i-au dat afară pe aceștia din consiliul local! Atenție, vorbim de șapte consilieri locali, victime ale unui abuz fără precedent în istoria județului.
Culmea e că la ședința cu pricina a participat chiar și secretarul general al prefecturii Timiș, Mircea Băcală, persoană cu o vastă experiență administrativă, inclusiv două mandate de prefect, care a atras atenția că nu se procedează corect, dar degeaba: Nicu Viorel, nu și nu! Batman, Batman.
Mircea Băcală a declarat că era normal să se aștepte un punct de vedere al prefecturii, legat de legalitatea convocării acelor ședințe de îndată, aspect la care lucrează acum juriștii prefecturii și care va fi gata în câteva zile. Primarul din Săcălaz a nesocotit total recomandarea prefecturii, la fel cum a făcut și cu decizia instanței și a concretizat excluderea celor șapte consilieri ostili.
Decizia luată de Nicu Viorel este nu doar revoltătoare, dar și puerilă, pentru că dacă prefectura va constata că acele ședințe ”de îndată” nu își justificau urgența, se revine la situația anterioară și cei șapte consilieri rămân în funcții. Normal, întrebarea care se pune e una singură: Ce îl determină pe primar să treacă peste cadavre doar ca să scape de o parte a consilierilor?
Răspunsul îl dau chiar aceștia și ar trebui să dea serios de gândit, pentru că sunt aspecte care vizează bani mulți și înstrăinarea domeniului public. ”Care este acest plan diabolic? Simplu: împrumutul de 14 milioane de lei (trei milioane de euro) și peste 100 de parcele trecute din domeniul public în domeniul privat, pentru a putea fi distribuite după bunul plac, așa cum dorește primarul.
Pentru a putea înstrăina patrimoniul comunei, avea nevoie de 11 voturi (consilierul Cătălin Pânzariu); ”În primariatul său, domnul Nicu Viorel a convocat 63 de şedințe de consiliu: 14 şedințe ordinare, 15 şedințe extraordinare şi 34 şedințe extraordinare convocate de îndată din care doar aproximativ vreo 4 şi-au justificat caracterul de maximă urgență. Deci, vreo 30 de şedințe au fost convocate prin încălcarea prevederilor legale.
În partea a doua a ultimei şedințe extraordinare, au fost aprobate o serie de proiecte care au fost introduse fără a fi aprobată suplimentarea ordinii de zi cu ele. Primarul a profitat de ocazia în care putea cu ajutorul celor 7 consilieri pe post de butaforie în Consiliul Local să-şi rezolve votarea intereselor personale sau ale camarilei, obligațiile față de unii colaboratori sau prieteni.
CITEȘTE ȘI: Pavajul din faţa Operei, o palmă peste obrazul timişorenilor! Foto
S-au aprobat astfel: accesarea creditului de 14 milioane de lei, transferarea a 60 parcele de teren din domeniul public în cel privat în scopul vânzării lor, aprobarea inventarului şi casarea unor mijloace fixe sau obiecte de inventar” (fost consilier local Mărioara Ceparu).
Urmează ca Prefectura Timiș să se pronunțe în foarte scurt timp și să vedem, probabil, care va fi planul C al lui Batman de Săcălaz.
Toate şedințele extraordinare convocate de îndată la care au lipsit cei 7 consilieri au fost convocate ILEGAL de primar. Afirmația primarului că el ca inițiator de proiecte hotărăşte dacă este oportună sau nu convocarea unei asemenea şedințe este o dezinformare crasă. Aceste şedințe convocate de îndată sunt unicele şedințe pentru care legiuitorul a stabilit în ce condiții pot fi convocate şi anume în situații de forță majoră sau de maximă urgență, ca atare numai pentru astfel de situații se pot convoca. Legiuitorul a lăsat la latitudinea consiliilor locale să stabilească în Regulamentul de organizare şi funcționare şi alte condiții în care să se poată convoca şedințe exteaordinare de îndată, dar primarul, în calitatea lui de inițiator al proiectului pentru aprobarea ROF-ului, a omis acest lucru. Nici un proiect de hotărâre din cele 4 şedințe extraordinare convocate de îndată nu a conținut o situație de forță majoră sau de maximă urgență, în concluzie consilierii nu pot fi sancționați cu absențe pentru şedințe convocate ilegal.