Premiul Nobel pentru Chimie 2022, acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea „chimiei click” și a „chimiei bioortogonale”

Valoarea Premiilor Nobel va crește cu aproape un milion de dolari

Premiul Nobel pentru Chimie 2022, acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea „chimiei click” și a „chimiei bioortogonale”

Cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless au fost recompensaţi, miercuri, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2022, potrivit unui anunţ făcut de făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, relatează nobelprize.org.

„Uneori răspunsurile simple sunt cele mai bune. Barry Sharpless și Morten Meldal sunt distinși cu Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru că au adus chimia în era funcționalismului și au pus bazele chimiei click.

CITEȘTE ȘI: În Timişoara s-a dat drumul la încălzire, dar se opreşte pe mai multe străzi. La fel şi apa caldă. E defecţiune!

Ei împart premiul cu Carolyn Bertozzi, care a dus chimia click într-o nouă dimensiune și a început să o folosească pentru a cartografia celulele.

Reacțiile ei bioortogonale contribuie acum la tratamente mai țintite pentru cancer, printre multe alte aplicații“, scrie în comunicatul care anunță atribuirea premiului Nobel pentru Chimie pentru 2022 celor trei cercetători, conform stiri.tvr.ro.

Cei trei vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 920.000 de euro).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *