VICTOR PONTA A DEMISIONAT! Klaus Iohannis urmează să numească un premier interimar

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale.

„Fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice adversar politic, dar niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea şi suferinţa oamenilor nu trebuie să se transforme în jocuri politice”, a declarat Victor Ponta la Palatul Victoria.

Totodată, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, căruia mii de oameni i-au cerut în stradă să plece, în urma tragediei din Clubul Colectiv, a demisionat şi el.

Piedone a declarat, miercuri, că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală, lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este „de profesie om”.

Preşedintele Klaus Iohannis are, potrivit legilor şi Constituţiei, atribuţia de a desemna un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcţionarea Guvernului până în momentul formării noului Guvern.

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzva Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moţiune de cenzură.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “VICTOR PONTA A DEMISIONAT! Klaus Iohannis urmează să numească un premier interimar

  1. Mie nu mi-e de loc drag Puie Monta asta dar decit sa-i vedem iar in guvern pe Boc, Blaga, Videanu si restul gasti, parca mai bine asta care macar a indreptat citeva dintre relele facute de ceilalti.

    1. Mishule, este al nu ştiu câtelea comentariu pe care ţi l-am şters pentru că te exprimi necivilizat. Dacă nu te potoleşti cu expresiile gen „Spiru Haret”, „imbecili” şi altele asemănătoare, îţi vom bloca adresa de IP şi nu vei mai putea comenta pe acest site Mulţumim!

Lasă un răspuns