Premierea rețetelor câștigătoare în concursul „Gustul ca patrimoniu”

retete 1

În cadrul proiectului „La Pas/ Slowing down”, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare) au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat.

CITEȘTE ȘI: Cât ajunge să câștige lunar un curier de mâncare pe bicicletă. Rapiditatea aduce bacșișuri mari

După jurizarea celor 17 rețete primite, trei dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere.

Concursul de rețete tradiționale „Gustul ca patrimoniu”, prima acțiune din cadrul proiectului „La Pas”, s-a derulat în luna septembrie, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională.

CITEȘTE ȘI: Sute de infecţii nosocomiale în spitalele din judeţele Timiş şi Caraş-Severin!

Astăzi, de Ziua produselor agroalimentare românești, se orgnanizează la Centrul Cultural Ambasada (strada A. Seiler, nr. 2), de la ora 19, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.

De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului.

CITEȘTE ȘI: Un polițist timișorean a pus bazele unei aplicații mobile care ar putea avea impact pe plan mondial

Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef la „Dor de Origini Românești” și Lucian Cuibus, reprezentant „Slow Food Cluj – Transilvania”, au punctat specificul regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.

Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii „La Pas”, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare.

CITEȘTE ȘI. Timișoreanul Dan Negru are o explicație și în cazul Mitropolitului Banatului

Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, putându-se realiza doar pe bază de înscriere la adresa [email protected]

Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și s-a desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

„La Pas/Slowing down” este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *