Premieră negativă în Regiunea Vest. O primărie timișeană trebuie să returneze Uniunii Europene peste un milion de euro

cladire centru de zi

Doar șase luni i-au fost suficiente primarului de Dumbrăvița, Victor Malac, să facă pasul de la nominalizarea de „politician al anului” la cea de „incompetentul deceniului”.

În două ediții ale ziarului nostru, din 3 și 21 iunie, în articolele intitulate „Primăria Dumbrăvița face jonglerii riscante cu bani europeni”, respectiv „O primărie timișeană ar putea fi obligată să returneze peste un milion de euro”, am devoalat modalitatea în care primarul Malac și subordonații săi au pus la cale deturnarea scopului pentru care a fost construit, din fonduri UE (circa 1.250.000 de euro, restul de vreo 500.000 de euro provenind din bugetul local), „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița”.

Un rezumat necesar

Reluăm pe scurt povestea. Inaugurată cu mare tam-tam la finele lui 2015, respectiva clădire urma să adăpostească 216 copii cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, în timp ce schema de personal prevedea un număr de 45 de angajați.

Tot conform clauzelor contractului de finanțare, popularea centrului trebuie să se finalizeze până la 30 iunie 2016.

ADR Vest nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație
ADR Vest nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație

Până la începutul verii, însă, toate astea au rămas doar pe hârtie, în realitate lucrurile stând puțin altfel. Mai precis, oferirea unui acoperiș celor defavorizați de soartă era doar un pretext, scopul real fiind ca babanul contract să fie câștigat de o firmă cu pedigree (SC Technocer SRL nu mai are nevoie de nici o prezentare în Banat…), așa încât, odată ridicată ditamai clădirea, n-a mai contat că aceasta a rămas goală.

Dar, dacă tot s-a trezit cu un spațiu pustiu, primarul Malac a decis să transfere pe șest trei grupe din grădinița comunei în proaspăt inaugurata clădire a centrului de zi, o acțiune ilegală, în contextul în care destinația respectivului imobil nu poate fi schimbată vreme de cinci ani de la punerea în funcțiune.

Pentru că s-a obișnuit să acționeze în acord cu principiul “Așa vor mușchii mei”, Victor Malac a trimis o parte dintre copii la centrul de zi, chiar de la începutul anului școlar 2015-2016. Cum tăierea panglicii a avut loc în plină vacanță de iarnă, pe 30 decembrie, copiii erau acasă, iar clădirea goală, așa că “ceremonia” s-a putut desfășura în liniște…

Primarul Victor Malac a făcut pasul de la "politicianul anului" la "incompetentul deceniului"
Primarul Victor Malac a făcut pasul de la „politicianul anului” la „incompetentul deceniului”

Operațiunea de acoperire a urmelor a avut un moment absolut halucinant în luna mai. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) – organismul intermediar prin care vin banii europeni și care controlează dacă toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare sunt respectate – a anunțat Primăria Dumbrăvița că va trimite o echipă în control la centrul de zi în data de 25 mai.

Ei bine, inspectorii ADR Vest au ajuns la fața locului în ziua respectivă și n-au găsit picior de copil! Ce se întâmplase: părinții copiilor au fost anunțați să-și țină odraslele acasă, pentru că grădinița improvizată a fost închisă pe motiv de… scarlatină! Șiretlicul a funcționat, iar echipa de la ADR Vest a consemnat că totul este în ordine la Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor din Dumbrăvița.

În Primăria Comunei Dumbrăvița se întâmplă lucruri mai mult decât dubioase
În Primăria Comunei Dumbrăvița se întâmplă lucruri mai mult decât dubioase

Doar că mediatizarea deturnării destinației clădirii a schimbat decisiv datele problemei, un comunicat ulterior primit de la ADR informându-ne că agenția guvernamentală menționată ar putea demara procedura pentru recuperarea sumelor plătite deja beneficiarului, Primăria Dumbrăvița.

Prelungire inutilă

Aici rămăsesem cu monitorizarea mascaradei de la Dumbrăvița. Între timp, dați în vileag, la finele lunii iunie, Victor Malac și subalternii săi au solicitat celor de la ADR Vest prelungirea duratei de finalizare a proiectului până la data de 1 noiembrie, primind în acest sens acceptul agenției guvernamentale.

Evident, răgazul oferit de ADR Vest nu i-a fost de nici un folos Primăriei Dumbrăvița, care n-a reușit să completeze, până la această oră, documentația decât pentru 30 de copii din categoriile prevăzute în contractul de finanțare, adică doar 14 la sută din numărul stabilit, 216.

Pagubă uriașă pentru bugetul Dumbrăviței

Ca atare, în ședința Consiliului Local Dumbrăvița de joi, 18 august, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre privind… aprobarea returnării finanțării proiectului „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița”!

În referatul ajuns pe masa consilierilor, managerul proiectului, Constantin Nicolae, le-a adus la cunoștință aleșilor locali că „există riscul neîndeplinirii indicatorilor în ceea ce privește grupul-țintă de 216 copii până la 1 noiembrie 2016” și, în consecință, le era propusă consilierilor aprobarea returnării finanțării europene. Zis și făcut, în aceeași ședință, fără prea multe formalizări, Consiliul Local Dumbrăvița a votat respectivul proiect de hotărâre, astfel că din bugetul local – adică din banii virați de dumbrăvițeni pentru impozite și taxe! – va ieși o sumă uriașă, de 1.250.000 de euro, care se va întoarce în conturile finanțatorului, Uniunea Europeană.

Au pus căruța înaintea cailor

De ce s-a ajuns aici? Simplu, pentru că pe incompetenții administratori ai comunei Dumbrăvița nu i-a dus capul să facă o cercetare prealabilă din care să reiasă dacă vor avea de unde să scoată 216 copii cu probleme sau dimpotrivă. Ei au mizat, probabil, pe faptul că, în stilul casei, vor duce de nas pe toată lumea și vor scăpa basma curată. Mda, de data asta nu prea le-a ieșit pasiența…

Sigur, aplaudacii de serviciu ai primarului vor susține că oricum era nevoie de o clădire pentru grădinița nouă. Așa o fi, doar că pentru câteva grupe de grădiniță nu trebuia ridicat ditamai imobilul, se putea construi o clădire mult mai mică, la cu totul alte costuri. Suntem convinși că, dacă exista riscul ca, în caz de neîndeplinire a obiectivului, să returneze banii din propriul buzunar, primarul Victor Malac n-ar mai fi jucat la cacealma…

Premieră negativă în Regiunea Vest!

După ședința de consiliu local în care s-a aprobat returnarea banilor europeni, am contactat ADR Vest, solicitându-i un punct de vedere pe acest subiect.

Un proiect care va intra în istoria comunei Dumbrăvița. Din păcate, în cea negativă...
Un proiect care va intra în istoria comunei Dumbrăvița. Din păcate, în cea negativă…

Iată răspunsul primit: „ADR Vest a fost informată, până în acest moment, doar verbal despre situația existentă. Este așteptat un document scris în acest sens. De procedura de reziliere a contractului de finanțare și de returnare a sumelor se ocupă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013. Vom continua să vă informăm, de câte ori considerați necesar, despre evoluția acestei situații, cu mențiunea că este vorba despre primul caz de reziliere pentru proiecte de acest gen”.

Cum e faza cu „politicianul anului”, domnule primar Victor Malac? Felicitări, cu „performanța” de mai sus ați intrat în istoria Regiunii Vest! Apropo de performanțe și contraperformanțe, oare în care categorie își va trece partenerul de proiect al Dumbrăviței, Primăria Municipiului Timișoara, „realizarea” de mai sus?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Premieră negativă în Regiunea Vest. O primărie timișeană trebuie să returneze Uniunii Europene peste un milion de euro

  1. In sfarsit se scriu articole pt atitudine….dar pe cand analizarea activitatii consilierilor locali ?? asa zisii ,,aplaudaci,, ?? daca acestia ar avea competente si coloana vertebrala multi primari nu ar avea ,,sustinere,,…….

  2. Mare hot Malac asta incet incet incep sa apara tot felul de hoti facute in guvernarea trecuta ,,,cand se va sesiza si DNA putin maii este asa ca spotr la furat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *