Premieră medicală la Timişoara. Vaccin personalizat împotriva cancerului

oncogen 6

Cercetătorii de la centrul timişorean Oncogen au reuşit, recent, să pună la punct tehnologia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) şi CAR-NK (chimeric antigen receptor-natural Killer cell), în cadrul unui proiect al cărui scop a fost elaborarea celor mai noi tehnologii în tratamentul cancerului. Obiectivul final îl reprezintă aplicarea terapiilor personalizate la pacienţi.

„Putem spune că rezultatele obţinute până acum în cadrul acestui proiect ne permit trecerea în faza următoare, respectiv producerea acestor celule imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienţilor, copii sau adulţi, afectaţi de leucemia limfatică acută cu limfocite B. Cu cât mai repede vom operaţionaliza producţia acestor vaccinuri personalizate, cu atât vom reuşi să salvăm un număr mai mare de pacienţi care, în altfel de condiţii, pierd lupta cu această boală nemilioasă”, a declarat prof.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului Oncogen.

În momentul de faţă, Oncogen dispune de pregătirea şi dotările necesare pentru a duce aceste noi terapii către pacienţi, însă, pentru a se finaliza procesul, este nevoie de îndeplinirea unor condiţii de fabricare, asemănătoare cu cele din producţia de vaccinuri sau de medicamente.

În prezent, pacienţii români nu au acces la astfel de terapii, datorită costului lor imens la nivel internaţional (între 500.000 şi 800.000 de dolari pentru o persoană). Pentru a finaliza procedurile de operaţionalizare şi a oferi pacienţilor tratamente personalizate, Centrul Oncogen are nevoie de circa un milion de euro, sumă are ar putea veni de la autorităţile locale sau centrale. Virgil Păunescu a precizat că această terapie poate fi făcută în ţara noastră la preţuri chiar de zece ori mai mici, lucru ce ar face ca investiţia să poată fi amortizată după primii doi-trei pacienţi: „Avem speranţa că autorităţile vor înţelege necesitatea acestei investiţii, mai ales în condiţiile în care în România se pierd sume uriaşe pe proiecte fără mare impact şi utilitate publică”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Premieră medicală la Timişoara. Vaccin personalizat împotriva cancerului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *