Premieră medicală la Timişoara! Soft de post-procesare pentru evaluarea gradului de risc al unui nodul pulmonar

diana manolescu

Medicii spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au implementat un soft de post-procesare a investigației imagistice făcută cu ajutorul computerului tomograf (CT). Acesta permite o analiză volumetrică a nodulilor pulmonari, ceea ce poate duce la detecția precoce a riscului de cancer în cazul pacienților care au asemenea “pete pe plămâni”.

Imaginea obținută cu ajutorul screening-ului imagistic este introdusă în softul stației de post procesare, fiind oferite mai multe informații, de la volumul nodulului analizat, până la elaborarea unui model de predictibilitate ce prezintă o posibilă evoluție într-un interval de timp de până la un an.

“Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidelă decât cea bidimensională. Un nodul nu o să crească niciodată doar în două dimensiuni, pe cele două axe standard, ci are o creștere volumetrică, de multe ori în toate direcțiile. Iar acest soft, asta permite, o analiză imagistică mult mai corectă”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, șef secție radiologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.

Softul folosit permite și realizarea unui calcul cu privire la procentul de creștere sau scădere a volumului unui nodul pulmonar într-un interval de timp, în cazul pacienților care efectuează două sau mai multe investigații imagistice cu ajutorul CT-ului.

Cancerul pulmonar provoacă decesul la nivel mondial a peste 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Statisticile arată că la fiecare 30 de secunde o persoană moare de cancer în lume. În peste 75 la sută din cazuri, depistarea cancerului are loc prea tărziu, în stadii inoperabile ale afecțiunii.

CITEŞTE ŞI: Timişoara va avea o bancă pentru alimente. Hrană şi produse de igienă, colectate prin donaţii, pentru nevoiaşi

Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă și spun că România ar trebui să beneficieze de un program de screening pentru pacienții ce pot dezvolta noduli pulmonari care duc în cele din urmă la apariția unui cancer de plămâni.

“Există o categorie de pacienți, pe care noi o numim pacienți de risc, adică persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumat de peste 15 ani sau fumători activi. Aceştia au un risc major de a dezvolta o formă de cancer pulmonar. Acești pacienți ar putea fi introduși într-un program naţional pentru realizarea unor investigații imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numărul persoanelor care ajung într-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar, în care tratamentul curativ nu mai este posibil”, a precizat asist. univ. dr. Diana Manolescu.

Demararea unui asemenea program de screening anual pentru categoriile de risc, concomitent cu folosirea pe scară largă a softului de post-procesare imagistică în cazul nodulilor, dar și a examenelor CT cu doză redusă pot duce la identificarea în stadii precoce a cancerului, în cazul pacienților care pot dezvolta asemenea afecțiuni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *