Pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă

cos

Mai sunt doar câteva zile până când vine sărbătoare Nașterii Domnului, iar locuitorii orașului de pe Bega au început pregătirile, astfel că în piețe și în magazine este forfotă mare.

Nu doar aprovizionarea cu cele necesare pentru masa de Crăciun provoacă aglomerația, ci și dorința ca Moșul – secret sau nu – să fie darnic și să pună ceva sub brad pentru fiecare.

Mai mult, majoritatea angajaților au primit bani în plus de la firma unde lucrează, astfel că pofta de cumpărături crește direct proporțional cu suma intrată pe card.

Un buget mai mare ca anul trecut

Conform datelor studiului „Cumpărăturile de Sărbători”, realizat recent de MEDNET Marketing Research Center în mediul urban, o parte semnificativă a bugetului pentru Crăciun și Revelion va fi destinată cumpărării produselor alimentare și nealimentare.

Astfel, locuitorii din urban vor cheltui, în medie, pentru produsele alimentare (carne, cozonac etc.) 766 de lei, iar pentru cele nealimentare (haine, încălțăminte, cosmetice, ornamente etc.) 468 de lei.

Persoanele care vor pleca de sărbători în excursii / călătorii, sunt dispuse să aloce un buget mai mare decât cel din 2017 (835,52 lei în 2018, comparativ cu 818,64 lei în 2017).

De asemenea, pentru ieșirile la restaurant/ în oraș, respondenții au mărit suma alocată față de anul trecut, păstrând un trend ascendent al acestor cheltuieli (312,04 lei buget mediu în 2018 față de 299,88 în 2017). Și anul acesta procentul celor care intenționează să ofere cadouri de Sărbători (Crăciun și Revelion) este de 95 la sută, cele mai căutate produse fiind articolele de îmbrăcăminte/ încălțăminte, dulciurile sau jucăriile.

Cei care se vor bucura de aceste cadouri vor fi, în special, membrii familiei. În ceea ce privește bugetul pentru cadouri, se observă că suma alocată de respondenți este în creștere de la an la an (628,52 lei în 2018, față de 610,74 în 2017).

Dintre produsele pe care și le-ar dori în această perioadă, dar nu și le permit, cel mai des menționate de către respondenți au fost cele din categoria IT & gadget-uri (laptop, telefon, tabletă etc.) și electronice/ electrocasnice. Din păcate, există și persoane care de sărbători și-ar dori produse alimentare precum carne sau produse din carne ori cozonac, dar nu au bani pentru acestea.

Mai puțină cetină, mai mult plastic

Anul acesta, puțin peste o treime dintre respondenții din mediul urban și-au exprimat intenția de a cumpăra un brad natural de Crăciun.

Cei mai mulți dintre cei care nu vor cumpăra un brad natural (50,1 la sută) își motivează decizia prin faptul că au deja unul artificial, în timp ce alţi 5,8 la sută nu vor împodobi brad.

În ceea ce privește Revelionul, 79,2 la sută dintre respondenți intenționează să-l petreacă în țară, în timp ce numai 3,3 la sută vor pleca în străinătate.

Dintre cei care vor rămâne în țară de Revelion, 78,6 la sută vor petrece alături de familie/ prieteni, în propriile locuințe sau ale prietenilor, 10,3 la sută vor merge într-o stațiune montană/balneară, în timp ce 7,1 la sută vor întâmpina noul an într-un club sau restaurant.

Procentul celor care vor ieși în aer liber (în centrul orașului, piețe) la trecerea dintre ani este de patru la sută.

Oferte peste tot

Toate marile magazine au în această perioadă diverse oferte la carne și produse specifice, la băuturi, la cadouri preambalate și chiar la brazi.

De exemplu, kilogramul de pulpă de porc costă 12,99 lei, cel de cârnați – 14-15 lei, de ceafă de porc – 17-20 de lei, de cotlet de porc – 19 lei.

Cozonacii preparați chiar în hipermarketuri costă 13 lei bucata de 800 de grame, dar au și prețuri mai mari, în funcție de producător. Știut fiind că în această perioadă suntem tentați să cumpărăm mai mult decât este necesar, comercianții au scos pe piață baxuri de bere din categoria cinci sau șapte sticle plus una gratis sau sticle de whisky cu pahare.

În ceea ce privește prețurile brazilor naturali, aceștia costă, în Piața 700, între 60 și 200 de lei, în funcție de mărime.

Cei în ghiveci pornesc de la 30 și ajung la 70 de lei bucata. În parcările marilor magazine există adevărate „târguri de brazi”, de unde aceștia pot fi cumpărați cu 59, 69 sau 79 de lei, în funcție de categorie.

Brazii artificiali, în schimb, sunt destul de scumpi, asta dacă vă doriți unul care să arate aproape natural, prețul lor pornind de la 80 și ajungând chiar și la 800 de lei.

Până la urmă, fiecare petrece Sărbătoarea Crăciunului în funcție de obicei și de buget, dar să nu uităm că avem de-a face cu o perioadă cu o pronunțată încărcătură spirituală, care ne îndeamnă la iertare și bunăvoință.

abonament renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *