Precizări privind Formularul 600. Cine trebuie să-l depună la ANAF

ANAF

Conform evaluării realizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a rezultat că au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 (“Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate), în vederea determinării acestor obligații, doar un număr de circa 210.000 de contribuabili persoane fizice.

Totodată instituția susține că are capacitatea necesară procesării tuturor declarațiilor obligatorii, inclusiv a acestui formular. De la 1 ianuarie 2018, contribuția de asigurări sociale (CAS) se datorează doar de contribuabilii persoane fizice care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei).

Contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorează doar persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

Din 15 ianuarie, contribuabilii vor avea la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă cu confirmare de primire, urmând ca, începând de la aceeași dată, formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns