Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la prăbușirea Stației Spațiale Internaționale, avertizează șeful Roscosmos

Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la prăbușirea Stației Spațiale Internaționale, avertizează șeful Roscosmos

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei ar putea duce la căderea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Acesta a solicitat ridicarea acestor sancțiuni, informează cotidianul francez Le Figaro.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează Stația Spațială Internațională va fi perturbată de sancţiuni, afectând în consecinţă segmentul rusesc al staţiei, care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii orbitale.

CITEȘTE ȘI: România, lovită de un val de aer polar. Alertă meteo pentru luna martie – Prognoza ANM

În consecință, acest lucru ar putea provoca o cădere a ISS cu o greutate de 500 de tone.  Șeful Roscosmos a publicat o hartă a zonelor unde stația ar putea cădea, precizând că Rusia este în mare măsură în siguranță.

„Dar populațiile din alte țări, în special cele conduse de occidentali, ar trebui să se gândească la prețul sancțiunilor împotriva Roscosmosului”, a afirmat Dmitri Rogozin, calificându-i drept „nebuni” pe cei care au impus aceste sancțiuni.

Pe 1 martie, NASA anunța că lucrează la soluții pentru a menține stația pe orbită fără ajutorul rușilor.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect multinaţional lansat în 1998 şi este formată din două segmente – unul rusesc şi unul american, la cel din urmă participând şi alte agenţii spaţiale ale lumii.

ISS, prăbușită în Oceanul Pacific, în 2031

Stația Spațială Internațională va fi operațională doar până la finalul anului 2030, apoi se va prăbuși într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific, numită „Punctul Nemo”, scrie CNN.

Operatorii ISS vor ghida laboratorul spațial, oferind impulsul final pentru a coborî staţia cât mai mult posibil şi pentru a asigura intrarea în siguranţă în atmosfera terestră, potrivit agenţiei spaţiale. Potrivit NASA, platformele spaţiale operate de companii private vor înlocui ISS ca spaţiu destinat cooperării şi cercetării ştiinţifice.

„Staţia Spaţială Internaţională intră în al treilea deceniu şi cel mai productiv ca platformă ştiinţifică revoluţionară în microgravitaţie’‘, a declarat Robyn Gatens, directorul ISS la sediul NASA.

”Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic şi financiar să dezvolte şi să opereze destinaţii comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistenţa NASA. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim lecţiile pe care le-am învăţat şi experienţa noastră operaţională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte în spaţiu destinaţii sigure, fiabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor”, a spus și Phil McAlister, directorul departamentului pentru zboruri comerciale din cadrul NASA.

Anticipând momentul când ISS va fi dezafectată, NASA a anunţat la începutul lunii decembrie semnarea unor contracte cu trei companii americane, cărora le va acorda sprijin în scopul dezvoltării unor staţii spaţiale private, un pas înainte în comercializarea spaţiului cosmic.

Cele trei companii sunt Blue Origin, Nanoracks şi Northrop Grumman, care vor primi 130, 160 şi respectiv 125,6 de milioane de dolari. Compania Axiom Space a obţinut încă de anul trecut un contract similar în valoare de 140 de milioane de dolari.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns