Povești despre o viață mereu în mișcare

Evenimentul cultural „Cămine în Mișcare la Margina & Zorani”, ce va avea loc în 28-30 septembrie a fost prezentat marți de organizatori, Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și a Asociația Prin Banat.

CITEȘTE ȘI: A căzut prima ninsoare în Banat

„Ceea ce se va întâmpla în weekend la Margina și Zorani e doar începutul unei serii de evenimente și aplicații care vor avea loc în anii următori și nu numai, în localități din jurul Timișoarei și din regiunea Banatului.

CITEȘTE ȘI: Lovitură demnă de filmele de la Hollywood, în vestul țării. Marfa a fost găsită și în județul Timiș

Anul acesta e un proiect-pilot, testăm zona Margina și Zorani și nu am ales întâmplător această zonă. Am ales-o datorită mai multor semnificații.

Există deja un început în ceea ce privește turismul, iar oamenii de acolo au început să miște lucrurile. Am ales-o și din cauză că e punctul de plecare pe autostradă către vest”, a spus Ionuț Suciu, director de creație la Asociația Timișoara Capitală Culturală.

CITEȘTE ȘI: Cum a încurcat o blondă circulația pe o arteră din Timișoara

„Le mulțumim Primăriei, Consiliului local și Centrului de Informare Turistică Margina, care ne sunt foarte aproape în acest demers și sperăm ca în anii următori să ne întâlnim cu aceeași deschidere în toate locurile din Banat în care vom merge cu proiectul „Cămine în Mișcare”.

Doresc să menționez că proiectul nu se termină aici. Chiar dacă noi facem acum evenimentul la Margina și Zorani, în anii următori vom reveni în acest loc, în timp ce vom interveni concomitent în alte zone din Banat”, a explicat Alexandra Palconi, președintele Asociației Prin Banat.

„Cămine în Mișcare/ Moving Fireplaces” este un proiect cultural al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și produs de Asociația Prin Banat.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, vor avea loc spectacole de teatru, o expoziție cu pești de sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii și adulți, vânătoare de povești, tururi ghidate, ture cu căruța trasă de cai, târg de produse locale și multă-multă voie bună!

În cadrul programului, o mare importanță o are spectacolul de teatru „Altă zi cu soare”, pus în scenă de Asociația Solidart.

Acesta a fost inspirat dintr-o poveste de viață culeasă în cadrul proiectului „Cămine în Mișcare” și prezintă viața țăranului Serafin Oproni din Zorani, care a refuzat să intre în colectivul comunist. Spectacolul va avea loc în Zorani, vineri și sâmbătă de la ora 19, și se va desfășura chiar în curtea casei în care a locuit Serafin Oproni.

Programul complet este disponibil pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (facebook.com/movingfireplaces) a proiectului cultural.

Ca să fie siguri că se vor întâlni cu toți cei care își doresc să ajungă la „Cămine în Mișcare la Margina & Zorani”, organizatorii vor asigura transportul gratuit, până la eveniment și înapoi, în limita locurilor disponibile, în zilele de sâmbătă și duminică.

Cei care doresc să rezerve un loc, sunt rugați să completeze următorul formular, până mâine (27.09): http://bit.ly/transport-gratuit-camine-in-miscare.

Rețete de patrimoniu

„Gustul ca patrimoniu”, un concurs rețete din Banat, marca Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare & Timișoara 2021, va fi prezent la „Cămine în Mișcare la Margina & Zorani”. Proiectul „La Pas/Slowing down”, creat de Asociația CRIES și Asociația Timisoara 2021, invită oamenii să redescopere complexitatea relației dintre cultură și hrană, ca parte a patrimoniului nostru identitar. Sub sloganul „Ducem mai departe gusturile vechi”, concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Cei pasionați de bucătăria tradițională din Banat își vor putea înscrie în concurs rețetele, sâmbătă și duminică, și în cadrul evenimentului „Cămine în Mișcare la Margina și Zorani”.

Celelalte manifestări, un succes

Primele manifestări artistice din cadrul proiectului „Cămine în Mișcare” au avut loc în 18 august, la Făget, și în 8 septembrie, la Margina. La Făget, „Petrila Quartet” a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru „Auăleu” a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru „HUOOOOO!!!”.

Cei prezenți la pre-evenimentul de la Margina au avut parte de plimbări cu căruțele trase de cai și degustări de bucate tradiționale, urmate de spectacolul de teatru „Ferma”, în care cei de la „Auăleu” i-au încântat pe spectatorii veniți pe platoul verde de lângă clădirea Primăriei Margina, ateliere creative, jocuri pentru copii și o zonă de creare a unei instalații de artă comunitară.
„Cămine în Mișcare/ Moving Fireplaces” este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns