Povestea unui învingător. Este vorba despre un tânăr din Timiş născut surd

Mihai Marghitas

Un tânăr timișean și-a dezvoltat un al șaselea simț, după ce la naștere a prezentat deficiențe de auz. Este vorba de simțul practic, care, alături de inteligență, inspirație, imaginație și perseverență, l-au transformat într-un veritabil inventator.

Mihai Mărghitaș, din Liebling, lucrează în prezent la o mașină în miniatură, care să fie acționată prin telecomandă, dar să funcționeze pe benzină. ”Vreau să fiela fel cu un autoturism, cu rezervor de benzină, realizată la o scară mai mică”, spune tânărul de aproape 21 de ani, student în anul al II-lea la Politehnica timișoreană.

De altfel, primele încercări și reușite în domeniul tehnicii au fost legate tot de mașinuțe. ”Am fost pasionat de mic de modificarea jucăriilor pe patru roți. Apoi am trecut la realizarea unor calculatoare din componente, modificarea și îmbunătățirea unor componente la aparatele auditive și mânuirea elicopterelor cu telecomandă. Pasiunea pentru tehnică am moștenit-o de la tatăl meu, inginer electronist, care m-a luat cu el în atelier și m-a lăsat să experimentez, iar mama, profesoară de matematică, m-a încurajat mereu. În majoritatea timpului mă gândesc la tehnică”, mărturisește Mihai, care are la activ mai multe realizări importante: afișaj electronic pentru schimbătorul de viteză, construcții din fier vechi – macara; simulator conducere auto; mașină CNC de frezare și sculptură în lemn, materiale compozite și metale moi; imprimantă 3D – un robot industrial capabil de a crea obiecte fizice sub control computerizat și poate fi folosit în domeniul ingineriei (suport cablu), al mecanicii (componente motoare, cutii sau carcase), dar și în artă și design (bijuterii și obiecte de decor).

De la o lume fără sunete, la culoare și ingeniozitate

”În viața oricărei familii, un copil este o bucurie. La naștere a avut 3.700 de grame și 55 de centimetri. Atât. Acasă am constatat o agitație exagerată, însă somnul nu îi era tulburat de nimic. Nu tresărea la zgomote. Bunica mea îl supraveghea și îi vorbea adesea, și la un moment dat sufletul i s-a strâns. Mihai nu reacționa. Avea pe atunci șase luni. Am devenit mai atentă. A gângurit mama de câteva ori, apoi evoluția și achizițiile s-au stopat. La un an, am fost la spital și l-au diagnosticat cu anemie și polipi. Dar pediatrul mi-a spus că nu va auzi nicodată sută la sută… Am făcut teste auditive la Timișoara și le-am repetat la Szeged. Diagnosticul a fost dureros: hipoacuzie bilaterală congenitală profundă. Nu avea nici un an și jumătate când i-am pus aparate auditive. Apoi, a început logopedia”, povestește mama sa, Nicoleta Mărghitaș.

În ciuda deficiențelor înnăscute, Mihai a reușit să învețe limbajul mimico-gestual și, pe lângă limba maternă, engleza și germana. ”A învățat să scrie și să citească unele cuvinte înainte de școală, dar în engleză, de la calculator. Fotografia ne-a fost de mare ajutor pentru memorarea numelor persoanelor, locurilor și evenimentelor. Apoi, am descoperit că desenează frumos și se pricepe la grafică”, spune cea care nu a lăsat să treacă timpul fără ca fiul ei să învețe, să exerseze ori să creeze.

A avut expoziții de desen, grafică, fotografie. A făcut mai mult decât alți copii de vârsta lui, însă nu a reuși să audă perfect… ”La 15 ani, când era elev în clasa a IX, la Liceul <<Ana Aslan>> din Timișoara, a efectuat operația de implant cohlear. Era puțin cam târziu… Conversația cu el este mai greoaie când nu ești obișnuit. Cursurile nu le poate scrie după dictarea profesorilor și le copiază de la colegi. Examenele le susține în scris”, precizează Nicoleta Mărghitaș.

”Aș vrea ca pe viitor să am o carieră în inginerie medicală”, mărturisește Mihai, care până la inovații tehnice majore în sprijinul persoanelor cu hipoacuzie a tradus în limbaj mimico-gestual textele unor piese muzicale pentru ca persoanele care se află în situația lui să le ”audă”…

”Când era la grădinița pentru hipoacuzici am fost întrebată de ce nu îl las la programul săptămânal. Dar tot ceea ce învață un copil în familie de la părinți și bunici, în bucătărie sau în grădină, de la copiii de pe stradă nu poate fi înlocuit și recuperat”, spune mama acestui adevărat învingător.

Mihai Mărgitaș a fost primul tânăr cu hipoacuzie care și-a luat, la 18 ani, permisul de conducere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Povestea unui învingător. Este vorba despre un tânăr din Timiş născut surd

  1. Bravo, Mihai! Toti cei care te cunosc sunt mandri de tine, iar ceilalti ar trebui sa reflecteze la importanta vointei si perseverentei.

  2. Mihai am considerat mereu ca este un privilegiu sa te cunosc. Superlativul pentru inteligenta și pasiunea de care dai dovada ,încă nu am reușit sa îl găsesc. Ești cu adevărat un învingător, care poate da lecții de viață oricui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *