Povestea unor învingători

Hilfe fur Kinder

Mai mulți copii din comuna timișeană Lenauheim așteaptă să-și prezinte realizările personale reprezentanților de la ”Hilfe für Kinder in Not”, organizație care a donat 11.000 de euro pentru renovarea casei în care aceștia învață să fie oameni.

Alex a împlinit deja 16 ani și de mai bine de un deceniu frecventează cu regularitate Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități din comuna timișeană. Mama sa l-a părăsit în spital, iar starea sa de sănătate nu era dintre cele mai bune. A supraviețuit, iar mai apoi, cu fiecare zi, a devenit mai bun în multe privințe.

”A fost diagnosticat cu parapareză și până să fie luat în plasament de o familie din satul Bulgăruș a suferit multiple operații. Are retard și întârziere în achiziție. Când a venit la noi avea trei-patru ani și un vocabular de cinci cuvinte. Abia după trei ani a reușit să scape de scutece. A fost din nou multă muncă pentru a-l convinge să accepte că există reguli pe care trebuie să le respecte. E un copil liniștit acum, însă când a venit la noi era agresiv și hiperkinetic. Treptat a reușit să mănânce singur, apoi a învățat alfabetul și cifrele. Este elev în clasa a IV-a la școala <<Dumitru Ciumăgeanu>> din Timişoara unde are cursuri doar în zilele de vineri, în restul timpului lucrând cu noi. Pasiunea lui sunt bicicletele pe care se pricepe foarte bine să le repare. Ar putea să lucreze cu succes într-un atelier de acest fel. Este o satisfacție pentru întreg colectivul să vedem unde a ajuns. La fel ca Alex și ceilalți copii au făcut progrese. Majoritatea dintre cei care vin la noi au șanse să se angajeze mai târziu. Sunt mai speciali decât așa numiții <<copii normali>> și de multe ori sunt mai dulci. Ei au mai multă nevoie de înțelegere și dragoste”, spune psihopedagogul Titiana Merscham.

Pe lângă disciplină și educație, 16 copii din satele comunei Lenauheim, Grabaț și Bulgăruș, dobândesc la centrul de zi deprinderi pentru o viață independentă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns