Povestea frumoasă a doi timişoreni care confirmă că dragostea învinge toate obstacolele

S-au cunoscut încă de când erau copii. Erau vecini şi de multe ori s-au jucat împreună. Unul dintre cei ei stătea într-un bloc din Timişoara, la scara A, iar celălalt, la scara B. Timpul a trecut, iar cei doi tineri au devenit adolescenţi şi între ei a început să se lege o frumoasă poveste de dragoste.

Edit este cu patru ani mai mare decât Dorin şi nimeni nu a crezut în relaţia lor. Cu cât ceilalţi se opuneau poveştii lor de iubire, cu atât cei doi erau mai… îndârjiţi.

S-au decis să muncească, să strângă bani ca să poată să pornească singuri în viaţă. Dorin lucra la o fabrică, iar în timpul liber repara pantofi, în timp ce Edit era confecţioneră, iar când era acasă cosea de zor ca să mai pună un ban deoparte.

Citeşte şi: PSD pregăteşte un mare miting, „să îşi facă auzită vocea şi românii care nu sunt ai lui Iohannis”

Erau deja împreună şi munceau în balconul apartamentului în care locuiau. Le era suficient să se privescă din când în când, să-şi zâmbească, iar apoi se apucau din nou de treabă. Aşa au reuşit să strângă primii bani.

„Eu lucram ca şi confecţioneră, iar bucăţile de materiale care rămâneau puteam să le iau acasă. Făceam fuste pe care apoi le vindeam. Dorin lipea pantofi. Adunam banii pe care apoi îi schimbam în mărci. Aşa mi-am luat prima maşină de cusut”, spune Edit Martinyuk.

Citeşte şi: Salariu de 2.500 lei pentru tinerii absolvenţi de facultate din Timişoara

Au stat în gazdă timp de 12 ani şi au muncit din greu. Nu s-au ferit niciodată de greutăţi, ba chiar le-au înfruntat cu tărie. La un moment dat, „afacerile” nu prea au mers prea bine şi au fost nevoiţi să-şi închirieze un apartament în Jebel. la scurt timp, după acest lucru, au decis să meargă la muncă în Germania.

„Nicăieri nu mă simt ca în România”

Tânăra pereche aflase de un loc de muncă în Germania, în agricultură. Mai întâi a plecat Dorin. Timp de două luni a muncit din zori şi până în seară. La început a cules de fasole, apoi a făcut alte munci în agricultură. Şi-a cumpărat o maşină, iar apoi şi- a adus şi soţia, pentru a câştiga mai bine. Au plecat în Germania plini de speranţe. Aveau nevoie de bani pentru că voiau să-şi achiziţioneze şi o casă. Opt luni au stat departe de ţară. Timp de aproape jumătate de an nu au avut nici o zi liberă.

„Lucram şi câte 16 ore pe zi. Dimineaţa, când ne trezeam, eram cu degete ţepene din cauza epuizării. Nu eram în stare nici să apridem bricheta. După cinci luni petrecute în Germania, i-am cerut patronului o duminică liberă şi atunci am dormit mai bine de 24 de ore. Eram terminaţi. Ca să putem să rezistăm am început să consumăm energizante”, mărturiseşte Dorin.

Cei doi tineri s-au întors acasă cu 12.600 de euro. Ca să-şi găsească locuinţa de vis, cei doi au colidat tot judeţul. În cele din urmă s-au oprit la Otelec, la o căsuţă micuţă, cu o cameră, baie şi bucătărie. S-au mutat imediat, şi şi-au cumpărat o saltea. Timp de două săptămâni au dormit până la la prânz, pentru că erau extenuaţi.

„În străinătate mulţi românii sunt trataţi ca nişte sclavi”

Vorbind despre munca în Germania, Dorin ne-a precizat: „În străinătate, din păcate, mulţi românii sunt trataţi ca nişte sclavi”. El a amintit că cele mai mari piedici pe care le-a întâmpinat, i-au fost puse tot de români. „Eu mă simt bine doar când sunt acasă, iar acasă pentru mine înseamnă în România”, spune tânărul de 34 de ani, de etnie ucraineană. Între timp el s-a întors în Germania şi lucrează tot în agricultură, dar face acest efort pentru a-şi întreţine familia.

Nunta, din banii proprii

După opt ani în care au împărţit şi bune şi rele, cei doi, într-o dimineaţă, la cafea, s-au decis să se căsătorească. „Într-o lună am făcut nunta, în Timişoara, la restaurant, cu 40 de prieteni. Le-am spus că nu avem nevoie de cadouri, că vrem doar să vină să fie lângă noi”.

Căsnicie reuşită

Sunt împreună de peste două decenii. Au un copil de patru ani şi se înteleg bine. Edit este cu patru ani mai mare decât soţul ei şi, la început, nimeni nu le-a acordat vreo şansă. Secretul căsniciei îl reprezintă comunicarea. Cei doi spun că întodeauna au reuşit să stea de vorbă despre orice. Casa de la Otelec pe care au cumpărat-o este frumos aranjată. Dorin a montat gresia, faianţa, parchetul şi, cu toate că au doar o cameră, o bucătărie şi o baie, cei trei sunt fericiţi.

El încă munceşte în Germania pentru ca familia lui să aibă tot ce e necesar, dar vine acasă de câte ori poate. Cum strânge un ban, îl aduce familiei şi aşa mai cumpără ce trebuie prin gospodărie. Dorin e un bărbat modern, care îşi ajută soţia şi se află mereu alături de ea. „Nu-i o ruşine să faci de mâncare şi alte treburi casnice”, spune bărbatul. Pe viitor vrea să mai construiască o cameră şi speră ca într-o bună zi să nu mai fie nevoit să plece de lângă cei dragi, ci să muncească în România.

O pasiune din copilărie

Edit creşte copilul şi, în timpul liber, tricotează şi croşetează. Din mâinile ei pricepute au ieşit tot felul de obiecte frumoase, atât pentru fiul ei, cât şi pentru soţ. Căciuli, bluze, fulare şi multe altele.

„Am învăţat de la mama să tricotez şi să croşetez încă de când eram la grădiniţă. E pasiunea mea. Când copilul nu doarme sau când e bolnav şi îl veghez, tricotez ca să treacă timpul mai repede. Mă linişteşte şi îmi şi place”. I-am lăsat pe cei trei în căsuţa lor frumos amenajată, iar Dorin se pregătea plece din nou în Germania, la muncă…

1 Comments
Ion Bumbu 08/02/2017
In Germania romanii sunt tratati ca sclavii, zice Dorin. Si ce face dupa ce s-a intors in Romania? Isi face bagajul si hop... inapoi la munca, tot in Germania. Poate nu-i chiar atat de rau... Si faptul ca Edit este cu 4 ani mai "mare" (nu ar fi corect "mai in varsta" ?) este irelevant, eu cunosc mai multe cazuri unde sotia este mai in varsta decat barbatul, asta nu-i ceva iesit din comun.