Povestea celor mai vechi marionete din vestul țării

marionete

Cu ani și ani în urmă, la Buziaș, spectacole rar întâlnite pe vremea aceea erau savurate de copii, dar și de părinții sau chiar bunicii lor.

CITEȘTE ȘI: Un minunat castel dispărut, pe cale de a fi reconstruit lângă Timișoara

Teatrul de păpuși era o raritate, iar faptul că o trupă de actori care mânuia marionete fabricate cu o finețe și atenție la detalii rar întâlnite se stabilise în oraș a fost începutul unui șir de evenimente prețuite de localnici.

În 1889, Ecaterina Brauer a adus de la Praga un set de 13 păpuși-marionete, iar trupa ei prezenta spectacole la Buziaș și la târgurile din împrejurimi.

Reprezentațiile erau susținute în limbile română, maghiară și germană, iar din trupă făceau parte cinci actori care dădeau viață marionetelor. Din repertoriul lor făceau parte spectacole precum Genoveva de Brabant, Regina pierdută, Negustorul ambulant, Familia birjarului vienez sau Gâscănaș și Mofturilă.

Atât de mare a fost succesul trupei, încât în 1929, autoritățile din Buziaș eliberează un „Brevet de invenție și interpretare” pe numele Ecaterinei Brauer, consfințind astfel oficial meseria de păpușar. Trupa Brauer – Berger a susținut spectacole la Buziaș până în anul 1954, când urmașii întemeietoarei familiei de artiști se mută la Reșița, iar arta mânuirii marionetelor este continuată de alți păpușari, în cadrul Casei de Cultură din Buziaș.

Marionetele originale, cele aduse de la Praga, au rezistat însă cu succes timpului și surprind și astăzi prin expresivitatea chipurilor pictate cu migală și opulența veșmintelor de epocă. Ele se află la casa de Cultură din Buziaș așteptând, alături de multe alte păpuși din diferite perioade, să ajungă din nou în fața publicului. Ceea ce se va și întâmpla, pentru că la Buziaș se va deschide un muzeu al marionetelor care va avea ca piese centrale frumoasele păpuși aduse din Praga, în urmă cu 130 de ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *