Poveste de succes cu tăiței de casă ca în Banat, într-o comuna de lângă Timișoara

taietel1

În Banat, tăiețeii de casă sunt foarte apreciați. O gospodină adevărată nici nu se gândește să nu prepare o supă de găină fără tăieței proaspeți și galbeni, produși acasă.

CITEȘTE ȘI: Un apel la 112 a pus pe jar autoritățile din Timiș. A fost anunțat ceva teribil

Este adevărat că, în lipsa timpului, te poți duce la magazin și să cumperi câte feluri de paste îți dorești, dar nici unele nu se aseamănă la gust cu tăiețeii făcuți în casă. Și apoi câte lucruri nu poți găti cu ei, de la atât de gustoșii tăieței cu lapte pentru dimineață, până la supa de găină cu tăieței de la prânz și tăiețeii cu brânză la cuptor pe înserat.

Dar pentru toate aceste delicii ai nevoie de paste făinoase produse în casă.

Alina Marinca din comuna Remetea Mare a învățat încă de mică să facă tăieței. A învățat să facă tăieței de la bunica, de la mama și de la vecine, după care primele produse făinoase le-a preparat la vârsta de zece ani. Mereu a folosit rețeta tradițională din Banat. ”Făina de calitate și ouă proaspete de-o zi”, spune Marinca.

Și fiindcă mai toate cunoștințele au lăudat-o pentru tăiețeii pe care-i face, gospodina a deschis un mic atelier de preparat asemenea paste făinoase. Are două angajate, iar în spațiul de producție totul este orânduit așa cum trebuie.

”Rețeta este cea folosită de bunicii mei. Făină provine de la o moară din apropierea comunei Remetea Mare, în procesul fabricației fiind folosit un grâu mai dur și doar ouă proaspete de o zi, pe care le cumpăr din zonă”, spune Marinca. După un an de când a pornit afacerea, zilnic se produc 30-40 kilograme de tăieței, iar gospodina din Remetea Mare și-a format clienți permanenți și multe dintre produsele ei fiind solicitate de marile restaurante din Timișoara.

Acum, Alina Marinca vrea să-și atesteze produsele, însă procesul se desfășoară cu greutate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Poveste de succes cu tăiței de casă ca în Banat, într-o comuna de lângă Timișoara

  1. Din moment ce doamna are angajate este clar că vorbim deja de o societate comercială (PFA, II sau chiar SRL).
    Iar o societate comercială are nevoie de facturi, deci faza cu ouă de o zi cumpărate de la bătrânele din sat nu mai ține.
    Dacă doamna cumpără materia primă fără factură deja se încadrează la evaziune fiscală.
    Iar faza că doamna vrea să atesteze produsele (și deci să interzică celorlalte băbuțe din sat să mai vândă și ele) sună un pic a „eliminarea concurenței”.
    Tăițeii sunt „de casă” atâta timp cât sunt produși de o persoană privată, cu materia primă din propria gospodărie.
    Dacă cumperi materia primă și ai angajați pe o linie de producți, mă scuzați, asta nu mai e „de casă” .
    Iar faza cu rețeta deja e un pic penibilă: tăițeii se fac din ouă amestecate cu făină. DOAR ouă și făină, nimic altceva.

    1. toate aceste piedici trebui sa dispara,aceste mici afaceri de familie ar trebui sa functioneze altfel,daca poti face taitei cu oua de casa cu faina de la moara,de ce sa i impiedicam cu tot felul de legi care ingradeste omul muncitor,nici o tara democrata nu opreste nici un intreprinzator sa faca lucruri bune,trebuie sa oprim toate legile aberante facute pentru ai intretine pe cei multi care nu au facut nimic bun pentru noi,salariii,indemnizatii,concedii,pensii speciale,ajunge,50 de ani de comunism si 30 de ani de banditism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *