Povară în Timișoara, sursă de bani pentru o primărie din Timiș

deseuri 3

Frunzele veștede, ramurile rupte, iarba tăiată și, în general, deșeurile vegetale continuă să fie o problemă pentru locuitorii Timișoarei. Cei care au curți sau vor să curețe zonele din fața blocurilor de resturile vegetale se lovesc de faptul că nu au unde să le depoziteze.

CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru părinții din Giroc și Chișoda

Teoretic, în Timișoara, acestea ar putea fi puse, conform ghidului de colectare selectivă, în pubela neagră sau în cea verde. Practic, volumul mare al acestui tip de deșeuri duce la umplerea rapidă a acesteia, în condițiile în care respectivul tip de pubelă este destinat pentru toate resturile care nu pot fi reciclate. Așa se face că, în fiecare toamnă, pe străzile orașului se adună grămezi de frunze, iarbă uscată și ramuri rupte.

CITEȘTE ȘI: A supraviețuit în zone de conflict și și-a găsit sfârșitul într-o arie protejată din Timiș

Mai grav este că unii adună aceste resturi în saci de plastic pe care îi scot tot în stradă, unde, în jurul lor, se formează rapid rampele ilegale de gunoi. La Peciu Nou, chiar dacă în mediul rural colectarea resturilor vegetale nu este o tradiție, s-a găsit o soluție care îi ajută pe localnici și aduce bani frumoși primăriei. În comună, oamenii sunt îndemnați să nu mai ardă aceste resturi, așa cum se făcea pe vremuri, ci să le scoată în fața caselor conform unui calendar bine stabilit.

Pe siteul primăriei, pe pagina de Facebook a comunei, la avizierul din centru se comunică, din timp, în ce dată și pe ce stradă se va aduna vegetația uscată scoasă din gospodării. Oamenii scot deșeurile respective, utilajele le adună, după care sunt transportate la depozitul de nutrienți. Acolo sunt depozitate pe o platformă, unde sunt lăsate să putrezească. Într-un an sau doi resturile se transformă într-un compost ideal ca îngrășământ în agricultură. Acesta este furnizat, contra cost, agricultorilor din zonă, pentru fertilizarea terenurilor în mod ecologic.

Acțiunea de colectare are loc la sfârșitul lunii octombire și începutul lunii noiembrie, când se face curățenie în grădini, după ce recolta a fost adunată. Colectarea  se desfășoară în toate localitățile comunei, adică Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Povară în Timișoara, sursă de bani pentru o primărie din Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *