Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au avut un rol foarte important în propovăduirea Evangheliei. De aceea, creștinii ortodocși țin, la fiecare început de vară, un post care să-i cinstească. În 2022, acesta începe luni, 20 iunie, și se încheie pe data de 28 iunie, ținând opt zile.

Primele mărturii despre Sfinții Petru și Pavel

Primele mărturii despre postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt din secolul al IV-lea, aflate în Constituțiile Apostolice. Se spune că cei doi Apostoli posteau întotdeauna înaintea marilor evenimente, așa că acest obicei s-a transmis mai departe, mai întâi în rândul călugărilor, iar apoi către toți creștinii.

Acest post are durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. În mod normal ar trebui să înceapă luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post. S-a întâmplat uneori ca sărbătoarea însăși, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, să fie înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

Pentru a rezolva această situație, Sfântul Sinod al BOR a hotărât că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”, chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână (Hot. Nr. 5721 / 10 iunie 2015).

Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea creștinismului.

În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este unul ușor. Anul acesta, din cele opt zile de post, patru vor fi cu dezlegare la pește. Va fi dezlegare la pește în 22 iunie – pentru sărbătoarea „Sfântul Grigorie Dascălul”, în 24 iunie – pentru „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și în 25-26 iunie, zile de sâmbătă și duminică.

Pe întreaga durată a acestei perioade, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că acest răgaz de reculegere și înfrânare nu este compatibil cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”. Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se numea Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, a fost cel mai vârstnic dintre ucenici şi deseori vorbea în numele tuturor Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel a fost învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, el persecuta pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

CITEŞTE ŞI: Numărul cazurilor Covid-19 crește din nou în România. Anunț făcut de ministrul Sănătății

În fiecare an, durata postului de vară se calculează în funcție de câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pâna la 3 mai. În cazul în care Paștele cade târziu într-un an, există șanse ca postul să se desființeze, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în 1945 si 1956, cand Învierea a fost prăznuită pe data de 6 mai. În aceste situații, postul s-a ținut timp de trei zile, înaintea sărbătorii Sfinților Apostoli, pe 29 iunie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *