Pomicultorii timișeni, obligați să consume fructe din import

pomi fructiferi

Pomicultorii timișeni anunță că anul acesta nu vom avea parte de piersici și caise autohtone, ca urmare a ninsorii și înghețului de săptămâna trecută. Temperaturile pozitive de până la 19 grade Celsius din a doua decadă a lunii martie au fost urmate de minime de până la minus șapte grade Celsius, aceste schimbări ale vremii provocând pagube însemnate în livezile din județ.

”Înghețul și ninsorile ne-au distrus aproape toată recolta. Pomii au fost înconjurați de gheață. A nins, iar zăpada a înghețat pe pomi. Caisul, piersicul și nectarinul sunt afectați de ger. Mugurii florali, pregătiți să înflorească, au necrozat. Întotdeauna, iau în calcul o piedere de 10-20 la sută, însă anul acesta nu știu dacă obțin 15 la sută rod”, spune Gheorghe Bănățean-Dunea, proprietarul unei livezi în satul Jdioara, comuna Criciova.

Mugurii florali la cais, piersic și nectarin în stadiul buton alb, respectiv roz, rezistă la temperaturi de până la minus șase grade Celsius pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte. Dacă temperatura scăzută revine și în a doua noapte sau se extinde și pe durata zilei, daunele vor fi considerabile.

Pentru prima noapte cu temperaturi scăzute, pagubele nu vor depăși 15 la sută, însă reducerea de muguri se va regăsi în calitatea și cantitatea fructelor. Dacă gerul continuă, vorbim despre pagube însemnate, ce pot ajunge până la compromiterea în totalitate a recoltei.

Potrivit specialiștilor, vremea hibernală a afectat serios producția de fructe sâmburoase și doar în situaţii excepţionale vom avea caise, piersici și nectarine din producţie proprie.

”Mă consolez cu ideea că merii nu au fost afectați, pentru că mugurii nu au început să se deschidă”, spune Gheorghe Bănățean-Dunea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns