Mieii din acest an, prea mici și greu digerabili

miei

Mieii sunt prea mici în acest an pentru Sărbătorile Pascale care se apropie. Majoritatea crescătorilor de oi din județul Timiș susțin că animalele au sub 15 kilograme, greutatea scăzută făcându-le improprii consumului.

Potrivit specialiștilor, mieii prea mici conțin foarte mult colagen, ceea ce îi face greu digerabili. De asemenea, aceștia au şi alte substanţe care îngreunează foarte tare metabolismul, nefiind recomandați celor care suferă de probleme digestive, bilă sau pancreas.

Nu doar greutatea scăzută a mieilor din acest an îi nemulțumește pe crescătorii de ovine, ci și prețul la care aceștia sunt comercializați.

”La noi în zonă, mieii au în jur de 10-12 kilograme, în viu, ceea ce e destul de puțin. În plus, prețul e în bătaie de joc. Intermediarii oferă nouă lei pe kilogram, iar pe un animal viu iei 90-100 de lei, în condițiile în care la piață, pe o găină vie iei 60-70 de lei.

La tarabă, însă, la samsari, pentru mielul tăiat consumatorii vor plăti între 25 și 30 de lei pe kilogram. Toți crescătorii de oi sunt nemulțumiți, dar nu prea au variante”, spune Iosif Cristian Cătană, primarul comunei Criciova.

Pentru marii crescătorii de oi, există soluția ca mieii să fie ținuți încă două luni, urmând să fie valorificați pe piața arabă. De Sfintele Paști există obiceiul sacrificării mieilor, tradiția fiind la origine evreiască.

În lumea iudaică, Paștele semnifică trecerea din robia egipteană la libertate, în vreme ce pentru creștini reprezintă pasul de la moarte la viață. ăierea mieilor de Paște, ca tradiţie, datează din secolul VII. În acest an, Paștele este sărbătorit în 1 aprilie de catolici și în 8 aprilie de creștinii ortodocși.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns