Un primar dansator de lângă Timișoara a plătit din bani publici promovarea propriei imagini

pro datina

Un primar dansator de lângă Timișoara a plătit din bani publici promovarea propriei imagini… La puțin timp după obținerea primului mandat de edil-şef al Ghirodei, în 2008, actualul consilier local Vasile Cădariu a contribuit decisiv la înființarea Ansamblului Folcloric de Obiceiuri și Tradiții „Datina” din localitate, ansamblu în care el însuși activează.

În anul următor, 2009, ia ființă, tot în Ghiroda, Asociația Pro Datina, „o organizaţie apolitică, independentă şi nonprofit, condusă de şi pentru iubitorii de tradiţie şi folclor”, conform prezentării făcute pe propriul site, care, printre alte obiective, își propunea „promovarea şi susţinerea evenimentelor culturale”, precum și „promovarea şi susţinerea artiştilor şi interpreţilor de folclor”.

Unul dintre artiștii promovați și susținuți de Asociația Pro Datina este nimeni altul decât Vasile Cădariu, dansator în ansamblul cu aproape același nume, dar și primar în exercițiu la Ghiroda pe perioada „promovării” și „susținerii”. Fotografia care-l înfățișează pe domnul Cădariu în extaz, descoperită de noi pe site-ul www.prodatina.ro, este elocventă în acest sens…

Peste șapte-opt ani de la înființarea ansamblului, respectiv a asociației, în toamna lui 2016, la câteva luni de la pierderea scaunului de primar de către Vasile Cădariu, în Primăria Ghiroda apare o echipă a Camerei de Conturi Timiș, în scopul efectuării unui audit financiar pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015. După ce au luat la puricat documentele din contabilitatea primăriei, auditorii au descoperit mai multe nereguli, printre constatările cuprinse în raportul de audit numărându-se și cele legate de finanțarea de către Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna (UATC) Ghiroda a acțiunilor culturale din localitate, prin intermediul… Asociației Pro Datina.

Referentul cultural e degeaba, trebuie musai externalizare

Cităm din raportul de audit: „În cadrul structurii organizatorice a UATC Ghiroda a fost creat compartimentul Cultură cu 1 post de referent care are atribuții privind organizarea evenimentelor culturale și prezentarea de rapoarte anuale privind activitatea culturală, potrivit fișei postului. Din verificarea efectuată, în fapt activitatea acestui referent nu se regăsește efectiv concretizată în acțiuni de organizare și monitorizare justificate prin acte și documente, proceduri sau instrucțiuni, norme, regulamente sau dispoziții interne cu privire la organizarea, derularea și finanțarea activităților culturale, în general precum și cu privire la organizarea, aprobarea și derularea acțiunilor culturale cuprinse în Agenda Cultural-Sportivă aferentă anului 2015, în special, aceasta fiind în realitate externalizată.

În fapt, organizarea activităților culturale a fost realizată de către Asociația Cultural-Artistică Pro Datina, cu care Primăria Ghiroda a încheiat contracte de prestări-servicii în acest sens și căreia i-au fost achitate servicii de organizare a acțiunilor culturale/prestări servicii în anul 2015 în sumă totală de 118.800 lei din totalul plăților în sumă de 170.966,80 lei efectuate din bugetul Comunei Ghiroda”. Cum ar veni, asociația îl promovează și îl susține la nivel de imagine pe dansatorul Vasile Cădariu, în timp ce primarul Vasile Cădariu susține financiar asociația, căreia îi încredințează direct organizarea evenimentelor culturale din comună.

Selecția de oferte, o obligație ignorată

Reluăm lectura din raportul Curții de Conturi: „Procedând astfel, UATC Ghiroda a recurs în mod neformalizat, la finanțarea din fonduri publice a evenimentelor culturale, fără respectarea însă a prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general (…) În contextul prezentat, se reține faptul că pentru finanțarea evenimentelor culturale cuprinse în Agenda cultural-sportivă a localităților Ghiroda și Giarmata Vii, nu s-au încheiat contracte de finanțare nerambursabilă în condițiile Legii nr. 350/2005 – pe bază de selecție de proiecte -, ci s-a <<preferat>> alocarea de fonduri în contul Asociației Pro Datina sub forma unor plăți de la (…) articolul bugetar <<Alte bunuri şi servicii pentru întreținere şi funcționare>>, așa cum reiese din fișele de operațiuni bugetare (…)

În concluzie, auditorii publici externi au constatat faptul că entitatea auditată nu a avut în vedere, principiile, cadrul general şi procedura pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, cu privire la activitatea culturală desfășurată la nivelul Comunei Ghiroda, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 350/2005″.

Pe scurt, nu s-au respectat principiile liberei concurențe (între asociațiile non-profit care ar fi putut primi finanțare nerambursabilă de la Primăria Ghiroda), transparenței (prin punerea la dispoziţie tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă), tratamentului egal (adică aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă şanse egale de a i se atribui contractul respectiv) etc.

Decontare după ureche

Ca în atâtea alte cazuri descoperite de Curtea de Conturi, banii s-au dat cu ușurință, fără prea multe formalități, iar decontarea s-a făcut tot la modul lejer, superficial: „Urmare auditului efectuat, auditorii publici externi au constatat că entitatea auditată nu a fost în măsură să prezinte un buget de venituri și cheltuieli al fiecărei activități/acțiuni culturale, din care să rezulte totalitatea surselor de finanțare necesare realizării acțiunilor culturale și a cheltuielilor eligibile aferente, contribuția beneficiarului finanțării, graficul de finanțare în funcție de etapele de finanțare prevăzute de OG nr. 51/1998, sumele aprobate nefiind detaliate pe categorii de cheltuieli, conform normelor legale în vigoare.

În plus, precizăm faptul că deși în Agenda cultural-sportivă a Comunei Ghiroda pentru anul 2015 a fost aprobată o contribuție financiară din partea UATJ (Unitatea Administrativ-Teritorială Județul) Timiș în sumă totală de 31.400 lei, prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 54/25.02.2015 privind aprobarea <<Agendei principalelor manifestări cultural-artistice și sportive>> finanțate din bugetul județului Timiș în anul 2015, nu au fost aprobate sume pentru toate acțiunile nominalizate a fi finanțate de UATJ Timiș la nivelul Comunei Ghiroda.

De asemenea se constată că s-a procedat la înscrierea de alte acțiuni care nu se regăsesc în Agenda cultural-sportivă a Comunei Ghiroda, sau la aprobarea de alte sume, comparativ cu cele aprobate de Consiliul Județean pentru un anumit eveniment cultural”. Eh, când vine vorba de cultură, până și cheltuirea banilor se face într-o notă mai boemă, nu-i așa?

Un (fost) primar derutat la final de mandat

Neregulile și inadvertențele constatate de Curtea de Conturi cu privire la Agenda Cultural-Sportivă a Ghirodei pe 2015 sunt mai multe, ne oprim deocamdată aici. Curioși să vedem cum vede lucrurile fostul primar Vasile Cădariu, l-am contactat telefonic, iar omul ne-a relatat următoarele:

Vasile Cadariu„N-a fost nici o asociație care să-și manifeste dorința de a face așa ceva. Nu am căutat nici noi… N-am făcut selecție de oferte, ce să zic… Eu am considerat că trebuie să susțin această mișcare culturală. Asociația Pro Datina n-are nici o legătură cu Ansamblul Folcloric <<Datina>> (…) Din câte știu eu (și știe bine, fiindcă, așa cum spuneam mai sus, actualmente, domnul Cădariu este consilier local – n.r.), se susține în continuare activitatea culturală și tot prin aceeași asociație, Pro Datina, care ia și mai mulți bani și organizează evenimente la fel ca până acum.

Sunt plătiți aceiași coregrafi, aceiași instrumentiști, aceleași formații, nu s-a schimbat nimic. La ora la care discutăm e același lucru (…) Curtea de Conturi judecă cu unități de măsură diferite. Eu am prins trei controale de la Curtea de Conturi, dar numai ultima echipă a constatat că este ilegal. Dar eu opt ani de zile am mers pe aceeași formulă și n-au zis nimic. Au luat foile și le-au citit și pe dungă, s-au uitat peste ele și au zis că e OK. Iar acum au venit femeile astea două și au zis că nu mai e OK.

Nu înțeleg ce s-a schimbat, vă dați seama că sunt derutat, nu mai înțeleg nimic… Și v-am zis, acum e la fel, doar că acum au făcut pe Legea 350 din 2005, nu s-a prezentat nimeni și e tot Pro Datina, sunt aceleași evenimente în agenda culturală”.

Acum, nu știm exact cum stau lucrurile și cum de neregulile au fost depistate de auditori abia în 2016, însă nu credem că trebuie căutate explicații savante, ci salutată intrarea în normalitate.

A crescut miza

Pe de altă parte, am verificat pe site-ul Primăriei Ghiroda și am constatat că domnul Cădariu are dreptate cu privire la organizarea evenimentelor culturale: aceasta a continuat să fie externalizată de primărie către aceeași asociație, iar sumele alocate sunt semnificativ mai mari. Există însă o mică-mare diferență, așa cum a recunoscut și Vasile Cădariu: în 2017, Primăria Ghiroda a organizat concurs de proiecte culturale și sportive, în baza Legii 350/2005, adică a oferit șansa și altor asociații să primească finanțare nerambursabilă. Până la proba contrară, legea pare să fi fost respectată, chiar dacă, și de această dată, tot Pro Datina a fost fericita câștigătoare a finanțării.

Una, cum spuneam, mult mai consistentă: suma aprobată prin contractul de finanțare încheiat în 25 mai 2017 cu Primăria Ghiroda a fost de 672.699 de lei, iar cea decontată – de 632.962 de lei (aproape șase miliarde și jumătate de lei vechi!), adică peste 130.000 de euro! Ținând cont că durata contractului a fost de doar șapte luni (25.05.2017 – 31.12.2017), rezultă o medie de aproape 20.000 de euro pe lună încasați de asociația respectivă pentru organizarea evenimentelor culturale.

La Ghiroda a devenit o datină să câștige Pro Datina. Chiar bine de tot.

Foto: www.prodatina.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Un primar dansator de lângă Timișoara a plătit din bani publici promovarea propriei imagini

  1. O fi văzut cum face banii Petricaș de la Parța și s-a gândit că o mică sponsorizare nu are cum sa bată la ochi, față de mizeriile ăluia…

  2. La fel e peste tot în jurul municipiului , să vedeți ce e la Giroc , ce clică pe bani publici , adică oamenii ion elului care sunt în toate .

  3. Domnilor:CIPRIAN Brindescu si ALEX POP,sunt de accord .ca slujiti cu devotament anumite persoane Dar…aricolul,”…a platit din bani publici promovarea propriei imagini..”fiind vorba de dl.Cadariu Doru,fostul Primar al comunei Ghiroda,amestecand in necunostiinta de cauza „merele cu perele”,respectiv, ansamblu de datini si obiceiuri DATINA,a nsamblul de seniori cu ASOCIATIA PRODATINA, UN ONG,mi se pare aiurea.
    ASOCIATIA PRODATINA, SE ocupa de toate cele 3 ansambluri ale comunei:Cununa Timisului,Flori din
    Campie si DATINA.
    Cum v-a s capat faptul ,.ca actualul Primar Ionut
    STANUSOIU in aceeasi perioada isi facea promovarea
    Propriei imagini din bani publici la ansamblul Cununa
    Timisului .ca dansator…Deci,articolul este incomplet.
    PENIBiL domnilor.

    1. Incercati sa cititi intregul articol, nu pe sarite. N-am incurcat nici un mar cu nici o para. Am scris chiar la inceput ca vorbim de doua entitati distincte, una infiintata in 2008 (ansamblul), alta in 2009 (asociatia). L-am citat inclusiv pe domnul Cadariu, care nega legatura dintre cele doua. Ideea era alta: in calitate de primar, Vasile Cadariu a acordat finantare fara respectarea legii asociatiei Pro Datina, care, la randul ei, a promovat imaginea ansamblului Datina, din care facea parte si primarul Cadariu, in calitate de dansator.
      Acum ati inteles sau trebuie sa va desenam?
      Da, e adevarat ca asociatia promova si alte ansambluri, nici n-am scris altceva, deci care e problema?
      In ce priveste ultima fraza, nu stiam ca actualul primar era, in aceeasi perioada, dansator intr-un alt ansamblu, dar care e relevanta?! Pe-atunci nu era primar si nu dadea el bani publici Asociatiei Pro Datina, ca sa-si promoveze imaginea. Daca ati fi citit articolul cu atentie, am scris ca actualul primar continua colaborarea cu asociatia respectiva, insa, conform celor publicate pe site-ul primariei, o face prin respectarea legii, prin selectie de oferte.
      Daca aveti infornatii cu privire la eventuale ilegalitati care se comit acum in Primaria Ghiroda, va astept la redactie sau imi puteti scrie pe mail, pe adresa [email protected].

  4. Da,aveti dreptate;conform celor publicate pe
    Site-ul primariei,respectarea legii se face nu
    Prin selectie de OFERTE ci prin selectie de
    „OFERTA”,la sume mult mai mari.
    Va doresc s anatate,sarbatori luminate si nu mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *