Plen extraordinar al CLT, pe tema termoficării. Soluții pentru Colterm în ceasul al treisprezecelea

Plen extraordinar al CLT, pe tema termoficării. Soluții pentru Colterm în ceasul al treisprezecelea

Plen extraordinar al CLT, pe tema termoficării. Soluții pentru Colterm în ceasul al treisprezecelea.

Consiliul Local al Municipiului Timișoara se întrunește în ședință extraordinară, joi, 23 martie.2023, de la ora 17.

11 consilieri locali au inițiat demersul, pentru a găsi o soluție de salvare a companiei de termoficare Colterm, aflată în insolvență.

Ordinea de zi a ședinței are un singur punct: un proiect de hotărâre privind aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de „Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației”, având ca destinație achiziția de certificate de gaze cu efect de seră (EUA), aferente anului 2022.

CITEȘTE ȘI: Prefectura Timiș analizează drepturile bicicliștilor

Soluția este una disperată și de ultim moment, după ce executivul primăriei a refuzat, până acum, să aloce bani pentru plata datoriilor, a amenzilor și a “certificatelor verzi”.

Până la data de 30 aprilie, Colterm SA ar trebui să achiziționeze circa 200.000 de certificate CO2 pentru conformarea pe anul 2022. Primarului Timișoarei, Dominic Fritz, declara pe 10 martie 2023, că primăria nu va achita aceste certificate. În cazul acestui refuz, ar fi al treilea an consecutiv în care administrația locală nu contribuie la achitarea acestor certificate de poluare. Astfel, în 2021, societatea Colterm a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro. Până la 30 aprilie 2022, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, iar amenda nu s-a lăsat așteptată, fiind de 14,5 milioane de euro.

Per total, în 2023 valoarea datoriei municipalității către Colterm este mult peste valoarea certificatelor pe care Colterm ar trebui să le cumpere.

“Nota de plată” este compusă din subvenția reprezentând diferența de preț și tarif la energia termică livrată populației, care se ridică la aproximativ 150 milioane de lei într-un an, plus achitarea pierderilor tehnologice induse, care însumează alte 88 de milioane de lei.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Plen extraordinar al CLT, pe tema termoficării. Soluții pentru Colterm în ceasul al treisprezecelea

  1. Solutia de salvare este una singura : INCHIDETI MONSTRUL CARE INGHITE BANI CU NEMILUITA
    Cu banii care ii luati aiurea de la guvern si din tot felul de imprumuturi, faceti instalatii pentru abonatii, care oricum au fost furati ca in codru ani de zile. Macar atat sa faca administratia noastra de toata jena.
    In curand , la Cluj o sa vedem un bazin olimpic acoperit de 23 mil euro. Deja au un stadion si o sala polivalenta, numai de cand este Boc primar.
    Cand o sa avem si noi un primar , un vice primar si un consiliu local ?
    USR = PENIBIL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *