Ping-pong cu locul Rapidului în Liga I

poli ofk02

După ce la prânz a anunţat că ACS Poli Timişoara va evolua în elită, LPF a avut în această seară o altă poziţie, prelungind suspansul şi pasând rezolvarea problemei la Comisia de Disciplină a FRF

Astăzi, la mijlocul zilei, Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, prin vocea secretarului general Iustin Ştefan, că ACS Poli este reprimită în primul eşalon valoric. După aflarea acestei veşti, oficialii grupării timişorene au început, cum este normal, pregătirea meciului de luni cu FC Botoşani, din runda inaugurală, pe care au vrut să-l amâne cu cel puţin o săptămână, lovindu-se însă de refuzul moldovenilor. Au pregătit şi semnarea unor contracte, cum ne-a dezvăluit preşedintele Ioan Miculaş, cei vizaţi fiind Claudiu Belu, Cătălin Straton, Vasile Curileac şi Bogdan Străuţ, primul condiţionând revenirea în alb-violet de participarea pe prima scenă fotbalistică. Lucrurile s-au schimbat în cursul serii. Giuleştenii au forţat înscrierea în Liga I, un comitet al creditorilor desemnând o persoană care să se ocupe de acest lucru. Solicitarea nu le-a fost nici aprobată, nici respinsă. La ora 21, în a doua conferinţă de presă de astăzi, organizată în mare grabă, acelaşi Iustin Ştefan a pasat rezolvarea acestei probleme la Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

„Azi-dimineaţă, lichidatorul judiciar a spus că Rapid nu poate desfăşura activităţi fotbalistice. În această seară, domnul lichidator şi-a schimbat punctul de vedere şi ne-a trimis o adresă. Poate că aceasta a fost minunea de care vorbeam în cursul dimineţii. Poate că fanii Rapidului mai pot spera… De acum, procedura este reglementată de regulamentul disciplinar al Federaţiei Române de Fotbal, care spune că dacă există dubii cu privire la participarea unui club în competiţii, secretarul general al LPF va sesiza Comisia de Disciplină a FRF, care va decide în regim de urgenţă, hotărârea acesteia putând fi atacată la Comisia de Recurs. Voi semna sesizarea şi vom înainta cauza către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal. Cei de acolo vor aprecia dacă sunt îndeplinite condiţiile regulamentare pentru ca Rapid să participe în următorul sezon al Ligii I. Meciurile celor de la Rapid sau ACS Poli vor fi amânate până la aflarea unei decizii”, a declarat Iustin Ştefan.

„Dimineaţă am avut o poziţie, bazându-ne pe un document primit de la administratorul judiciar. După-amiază a mai apărut un document, administratorul judiciar şi-a schimbat poziţia între timp. A apărut o speranţă pentru Rapid, un club de tradiţie al fotbalului românesc, care şi-a câştigat pe teren dreptul de a evolua în Liga I. Facem apel la Comisia de Disciplină să ţină cont de faptul că este o problemă urgentă şi să se întrunească cât mai repede. Începe campionatul şi trebuie să ştim cine participă în Liga I”, a spus şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

La prânz, secretarul general al acestui for spunea următoarele: „O dată cu amânarea cererii de suspendare, Adunarea Generală a decis ca ACS Poli Timişoara să joace în Liga I. Rapid este astăzi în faliment, s-a dispus dizolvarea ei şi i s-a ridicat dreptul de administrare. Are o capacitate de exerciţiu restrânsă, iar singurele acte pe care le poate semna lichidatorul pot fi făcute doar pentru desfiinţarea clubului. Nu pot angaja jucători, antrenori, nu pot fi făcute cheltuieli de transport. Aşadar, nu îndeplineşte condiţiile pentru a se putea înscrie în competiţie. LPF a primit din partea lichidatorului o adresă prin care acesta menţionează că şi în cazul în care pe 24 august se dispune suspendarea cererii de faliment nu se poate reveni la implementarea planului de reorganizare. Rapid nu poate participa la competiţie, astfel că rămâne prima echipă retrogradată în sezonul anterior, conform regulamentului. Avem o echipă, ACS Poli, care începe cu minus 14 puncte, este o situaţie nefericită. Vom propune schimbarea regulamentului FRF din sezoanele viitoare, dar nu putem face mai mult decât o adresă”.

Uite investitorul, nu e investitorul…
Astăzi a intervenit în spaţiul public şi primarul Nicolae Robu. Prima dată a făcut-o după aflarea veştii că ACS Poli va evolua în Liga I şi a atins un subiect sensibil, cel al bugetului pentru următoarea stagiune fotbalistică. El a lăsat să se înţeleagă că negocierile cu omul de afaceri Viorel Tudose privind atragerea acestuia ca principal finanţator al grupării de pe Bega nu decurg aşa cum sperau autorităţile locale şi a făcut un nou apel la timişeni pentru a ajuta echipa cu bani. „Echipa va avea nevoie de bani – problema finanţării ei încă nu este rezolvată, cu toată deschiderea arătată de noi către un partener privat! -, echipa va avea nevoie de spectatori, de spectatori care pe de o parte să o încurajeze, să creeze în tribune o atmosferă mobilizatoare, transmiţătoare de entuziasm, iar pe de altă parte să contribuie la bugetul ei. Haideţi, stimaţi şi dragi timişoreni, stimaţi şi dragi timişeni, dragi iubitori de Poli de oriunde, să fim uniţi, să punem umărul împreună şi să facem ca Timişoara să fie şi în fotbal din nou ce-a fost şi mai mult decât atât!”, a precizat Nicolae Robu când era sigur că echipa sa de suflet va juca luni cu FC Botoşani în nocturna stadionului „Dan Păltinişanu”. În această seară, la Digi Sport, primarul Timişoarei a spus următoarele: „Trebuie să se facă totul în acord cu regulamentele în vigoare. Politehnica Timişoara a fost retrogradată în eşalonul secund conform regulilor de atunci. A fost o lovitură fantastică pentru fotbalul timişorean pe care o resimţim şi acum. O societate aflată în faliment, o ştie toată lumea, nu mai poate să angajeze cheltuieli. Nu doresc răul Rapidului, dar trebuie să se respecte legea. Ne vom consulta cu juriştii noştri, sunt îndeplinite condiţii de plângeri penale”.

Au zdrobit Gătaia
Pentru unii pare greu de crezut, dar fotbalul se joacă (şi) pe teren. Acolo, la firul ierbii, elevii lui Ionuţ Popa au depăşit fără nici un fel de emoţie, scor 8-1, divizionara a patra Progresul Gătaia. Meciul a avut două reprize de câte 35 de minute şi a fost întrerupt de câteva ori în special pentru exersarea unor faze fixe. Golurile au fost marcate de Bărbuţ, Roşu, Elek, Cânu, Artean (de două ori), Vraciu şi Drăghici. Pentru trupa din Gătaia a punctat Mihali. ACS Poli a evoluat la început în următoarea formulă: Straton – B. Străuţ, Cânu, Şeroni, Neagu – Artean – Bărbuţ, Croitoru, Roşu, Vădrariu – Elek. Pe parcursul întâlnirii au intrat Curileac, Scutaru, Doman, Popovici, Vraciu, Bîrnoi, Mailat, Popovici şi Drăghici. Acesta trebuia să fie ultimul test al timişorenilor în pauza competiţională de vară. Rămâne de văzut dacă ACS Poli îşi va programa un alt amical după aflarea veştii că va începe mai târziu sezonul 2016-2017.

În Cupa Ligii, posibil duel cu Viitorul
Tot astăzi a fost efectuată tragerea la sorţi pentru următoarea ediţie a Cupei Ligii. Dacă va fi primită în elită, în primul tur, cel al optimilor de finală, ACS Poli Timişoara va da piept, într-o singură manşă, pe stadionul „Dan Păltinişanu”, cu Viitorul Constanţa. Celelalte partide sunt următoarele: FC Voluntari – Dinamo Bucureşti, Concordia Chiajna – Pandurii Târgu Jiu, CFR Cluj – CSU Craiova, FC Botoşani – CSMS Iaşi, Gaz Metan Mediaş – ASA Târgu Mureş. Cele şase confruntări se vor desfăşura în perioada 8-10 august pe terenul primei echipei. Conform regulamentului, primele două clasate la finalul ediţiei trecute a Ligii I, Astra Giurgiu şi Steaua Bucureşti, sunt calificate direct în faza sferturilor de finală, care va avea loc între 7 şi 8 septembrie, după cum urmează: CFR Cluj/CSU Craiova – Gaz Metan Mediaş/ASA Târgu Mureş, Astra Giurgiu – FC Voluntari/Dinamo Bucureşti, ACS Poli Timişoara/Rapid Bucureşti/Viitorul Constanţa – Concordia Chiajna/Pandurii Târgu Jiu, FC Botoşani/CSMS Iaşi – Steaua Bucureşti. Semifinalele au fost programate în zilele de 21 şi 22 decembrie, 1 şi 2 martie.

Despărţire… temporară?
Înaintea aflării verdictului de azi-dimineaţă, timişoreanul Dan Alexa, antrenorul principal al echipei Rapid Bucureşti, şi-a anunţat plecarea din Giuleşti. El a adresat o scrisoare emoţionantă… grupării feroviare. „Dragă Rapid, am decis să urc din mers în vagoanele tale vişinii în urmă cu un an, cărând în spate un rucsac plin de vise. Am reuşit să-ţi schimbăm împreună direcţia şi la un moment dat eu şi cei care s-au urcat alături de mine în vagoane am sperat că vom putea urla de fericire că Rapid este în sfârşit pe drumul cel bun. Şi totuşi, cineva a schimbat macazul. Acum te-ai întors din drum şi te îndrepţi cu o viteză şi mai ameţitoare spre acelaşi dezastru… Ar fi multe de spus, întotdeauna este mai mult de spus. Astăzi am coborât, cu privirea în jos, dar cu capul sus. Mă simt obosit şi rememorez prima întâlnire cu această zonă de imaginile lui Răducanu, Lupescu, Manea, Motroc, Dan Coe, Neagu, Nichi Dumitriu sau de vocile a mii de rapidişti. Astăzi nu mai cântă nimeni, nu mai au forţa să spună ceva… De ce încă un club uriaş a intrat în aceea zonă de nepăsare superioară pe care se întemeiază, din păcate, parcă toate eşecurile din fotbalul nostru? Toată tristeţea care mă încearcă nu mă face mai slab, nici mai puternic. Doar uman! Şi uneori e atât de greu să fii om şi să nu poţi schimba nimic… Nu regret nici o secundă că am luptat pentru tine în acest moment greu al existenţei tale. Nu regret nimic din această aventură comună pentru că a fost o onoare să fac parte din ea. Vreau să mulţumesc tuturor suporterilor acestui club pentru că au reuşit să treacă peste orice şi să lupte alături de noi pentru istoria şi numelui clubului Rapid Bucureşti. Dragi prieteni, am muncit aproape gratis, dar am făcut-o cu entuziasm şi pasiune pentru aceste culori, pentru fotbal, pentru voi, oameni minunaţi, care vă adunaţi alături de echipă la fiecare meci. Am luptat ca Rapid să existe! Am tras de fiecare jucător în parte, am reuşit să-i conving să nu plece chiar şi atunci când normalitatea trebuia să-i împingă spre o despărţire firească. Am strâns acest grup fantastic lângă mine în speranţa că Rapid nu va muri şi le mulţumesc că au fost alături de mine necondiţionat. Regret nespus ceea ce se întâmplă, regret că fotbalul românesc pierde încă o echipă de tradiţie cu o istorie incredibilă. Am fost căpitan atât timp cât am fost fotbalist şi m-am simţit responsabil în calitate de antrenor, am considerat că e normal să rămân până la final. Am decis să plec ultimul pentru că asta am simţit… Dar nu am să o fac înainte să vă mulţumesc pentru tot. Ştiu câtă durere zace în fiecare dintre voi, vă cunosc fidelitatea oarbă şi sunt convins că nimic nu poate schimba acest sentiment de neputinţă şi fustrare. Nu am cum să vă împac inimile şi nici nu am să încerc, doar vă mulţumesc”, a scris „Chirurgul” pe contul său de Facebook. În această seară, patronul Rapidului, Valerii Moraru, a anunţat că tot Dan Alexa i-ar antrena pe giuleşteni dacă aceştia vor fi acceptaţi în elită. Şi aici este, aşadar, un semn de întrebare, însă problemele grupării feroviare, deloc puţine, aparţin doar acesteia…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *