Piața muncii din Timiș: situația privind şomajul tehnic şi concediile fără plată

pavel kasai

Pandemia se resimte tot mai accentuat pe piaţa muncii. Afectaţi de scăderea cifrei de afaceri, angajatorii se văd nevoiţi să ia măsuri mai puţin populare în rândul angajaţilor.

Astfel, în judeţul Timiş, până la această oră, se află deja în şomaj tehnic 19.100 de persoane, în timp ce altor 5.497 li s-a suspendat contractul de muncă prin acordul părţilor, adică au intrat în concediu fără plată. Pavel Kasai, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, a declarat că au existat şi 133 de sesizări venite din partea angajaţilor,  majoritatea dintre ele, 121, acuzând suspendarea abuzivă a contractelor de muncă.

Kasai a  precizat că inspectorii ITM verifică modul în care se respectă directivele fixate de autorităţi, însă nu se aplică sanţiuni. Se urmăreşte, îndesoebi, modul în care se aplică decalarea programului de muncă la unităţile cu mai mult de 99 de angajaţi (sunt 219 în această situaţie), cum se realizează transportul muncitorilor (respectarea distanţei minime de un metru chiar şi în interiorul autobuzelor), aplicarea măsurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă (doateare cu echipamente, dezinfectare, control medical).

„Suntem angrenaţi cu întreg efectivul în această operaţiune, tocmai pentru a preveni riscurile existente acum”, a declarat Pavel Kasai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.