Piața centrală a unei comune timişene ar putea deveni atracție turistică

sandra 7

Piața centrală a unei comune timişene ar putea deveni atracție turistică. Conform primarului, reabilitarea bisericii romano-catolice din comuna Șandra, edificiu care domină localitatea din anul 1833, este aproape de finalizare.

Indiferent dacă privești din Est sau Vest, din Nord sau Sud, ai în față silueta acestui monument emblematic, cu cele două turnuri baroce ale sale ce se înalță spre cer.

Biserica și luminița ei din altar se află de aproape două secole nu doar în centrul acestei așezări șvăbești bănățene, ci și al unui ansamblu rural care se numește „Zona Pieței” și el înscirs în lista monumentelor istorice timișene.

Piața centrală, cum îi spun astăzi autoritățile, cu clădirile ce o înconjoară, datează de la începutul secolului XX. Acest frumos loc păstrează aerul de odinioară al Banatului. De-a lungul vremii și chiar recent, întreaga zonă publică a pieței a fost supusă unor lucrări de reabilitare, aici fiind adăugate și câteva construcții de interes public – o scenă în aer liber, o stație auto –, a apărut un loc amenajat cu câteva mese pentru o mică piață agroalimentară.

Parcul despărțit în două de șoseaua națională a fost și el reabilitat, adăugându-i-se câteva alei pietonale și un sistem de iluminat ornamental. Autoritățile însă doresc mai mult, să meargă mai departe cu aceste intervenții, astfel încât întregul perimetru să poată fi introdus în circuitele turistice bănățene.

Primarul Luchian Savu spune că se intenționează obținerea unei finanțări europene pentru lucrările de reamenajare avute în vedere. Edilul declară că va încerca inclusiv obținerea unei finanțări externe prin intermediul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului.

Dincolo de aceste investiții, însă, la fel de importante pentru a atrage turiști rămân poveștile, legendele locului, precum și tradițiile care ar trebui valorificate mai bine decât până acum.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Piața centrală a unei comune timişene ar putea deveni atracție turistică

  1. „Ghita”, deocamdată există o pensiune („Svhwabenhaus”), dar pot fi mail multe, iar faptul că satul e situat pe un drum care duce spre Ungaria-Austria-Germania consider că e un avantaj. De ce în Ungaria, în mai multe sate s-au construit ștranduri (nu de azi de ieri ci de zeci de ani) și pensiuni în care oamenii merg să se relaxeze la sfârșit de săptămână? De ce în România, în câteva sate din Timiș – de exemplu, sunt ștranduri care ori nu funcționează, ori arată ca vai și-amar? Când un sat este pus la punct, arată bine, are canalizare și drumuri, perspectivele se deschid. Nu e vorba de autocare de turiști, e vorba de turism regional sau zonal, care numai rău nu poate să facă, dar poate să aducă bani în sate. Dar, deh, Banatul are Herculanele, Buziașul, Semenicul, Muntele Mic, Calacea, Zona Făgetului-Poiana Ruscă și altele pe care nu e în stare să le administreze, mai toate fiind niște rușini ale neputinței actuale, ale lipsei de interes, ale indiferenței și indolenței… Nici acolo nu sunt autocare zeci cu turiști, dar nu înseamnă că dacă în unele locuri sunt oameni cu voința de a face ceva bun pentru comunitate și pentru regiune trebuie descurajați și nu trebuie ajutăți. Ar trebui să ne bucurăm pentru orice cărămidă pusă la temelia unui viitor mai bun pentru ținutul nostru bănățean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *