Peste un milion de euro, pentru cel mai modern centru de mari arși din țară

mari arsi

Lucrările de realizare a centrului de mari arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara au fost finalizate într-o primă etapă, fiind realizate trei boxe și o sală de operație.

”Este o mândrie uriașă. Am finalizat și ne apropiem de recepția centrului de mari arși – primele trei boxe pregătite pentru terapia pacientului cu arsuri grave. Peste un milion de euro au fost investiți de la începutul proiectului, adică din anul 2011. Lucrările au fost oprite în 2012, timp de doi ani, după care s-a reluat procedura de reabilitare și modernizare. Pentru ca acest centru să devină funcțional, trebuie să avem în vedere că avem nevoie de aparatură și personal. Pentru aparatură în valoare de 17 milioane de lei am făcut solicitări către Ministerul Sănătății, iar cererea ne-a fost aprobată. De asemenea, am demarat întocmirea caietelor de sarcini și suntem în faza de evaluare a acestora. Noi sperăm ca cel târziu la începutul anului 2017 să demarăm procedura de licitație, urmând ca în trei-patru luni să fim gata și să dotăm cu aparatură centrul de mari arși”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

marius-craina

Alte două boxe vor fi realizate anul viitor, fondurile necesare în acest scop ridicându-se la circa șapte mii de euro.

Oamenii, singura problemă

Pentru a funcţiona, cel mai modern centru de mari arși din țară are nevoie de angajați. Din păcate, la concursurile pe post organizate recent, numărul candidaților a acoperit doar jumătate din solicitări. Pentru cei cinci pacienți care ar putea fi internați în același moment – când centrul va fi dat în funcțiune -, ar fi nevoie de circa 50 de persoane: medici, asistente, infirmiere, brancardieri…

”Pentru asistente medicale am scos la concurs 24 de posturi și nu s-au prezentat decât 12 persoane… Un număr mic având în vedere că Universitatea de Medicină și Farmacie, atât în oraș, cât și la Lugoj pregătește anual zeci de absolvenți. Probabil că foarte mulți pleacă în străinătate, unde salariile sunt mai mari. La noi, cu sporul de sută la sută acordat pentru ATI, o asistentă debutantă ia în mână 2.500 de lei”, spune Marius Craina.

gheorghe-noditiPotrivit medicului-șef al Secției de Chirurgie Plastică, Gheorghe Nodiți, „este nevoie de vocație pentru a gestiona arșii, iar posturile trebuie să fie nomate corect, având în vedere încărcătura emoțională generată de suferința pacienților”.

Un nou concurs pentru posturile vacante va fi organizat în perioada sărbătorilor, pentru ca cheltuielile pe care le generează să poată fi cuprinse în bugetul de anul viitor. Noii angajați vor fi trimiși la stagii de pregătire, cel mai probabil la o unitate sanitară similară din Bruxelles, pentru o perioadă de circa trei luni.

Costurile mari au redus numărul pacienților

La Casa Austria din cadrul Spitalului Județean Timișoara au fost internați în acest an 36 de pacienți cu arsuri pe o suprafață mai mică de 20 la sută din corp. ”Doar doi pacienți au avut arsuri pe o suprafață mai mare, însă leziunile au fost superficiale. Este costisitor să susții din bugetul spitalului tratamentul pentru marii arși. Un pacient cu arsuri pe 55 la sută din suprafața corporală ne-a costat în anii anteriori 100.000 de lei. A fost internat cinci luni și a necesitat medicamente, dispozitive și substituenți pentru piele care sunt foarte scumpi”, a explicat Gheorghe Nodiți.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *