Peste 170.000 de verificări efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC

Peste 170.000 de verificări efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC

Peste 170.000 de verificări efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC

Poliţiştii au efectuat peste 170.000 de verificări cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC, lansată pe 31 martie şi care permite efectuarea de interogări în sistemele informatice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi în bazele de date ale celorlalte state Schengen, transmite agerpres.ro.

În urma verificărilor, au fost returnate 327 de alerte referitoare la persoane care erau date în urmărire naţională sau europeană ori pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, persoane dispărute, persoane care încercau să plece fără drept în alte state Schengen, dar şi obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, vineri.

În perioada 31 martie – 4 aprilie, angajaţii Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 175.652 de verificări în aplicaţia eDAC la nivelul întregii ţări, reuşind să identifice 21 de persoane care erau date în urmărire naţională sau europeană, 32 de persoane care erau declarate dispărute, 17 persoane pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, 65 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi trei persoane fără drept de şedere pe teritoriul Schengen.

CITEȘTE ȘI: Zeci de pompieri militari şi voluntari SMURD au donat sânge la Timişoara

În ceea ce priveşte obiectele căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, în 18 cazuri a fost vorba de autoturisme şi în 25 de documente.

„Începând cu data de 31.03.2024, momentul aderării României la Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime, pasagerii care au intrat în ţară venind din state Schengen sau au plecat către ţări Schengen nu au mai fost supuşi controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic.

Patrule formate din poliţişti de frontieră, poliţişti, jandarmi sau lucrători din cadrul IGI au efectuat verificări aleatorii ale persoanelor, în baza analizelor de risc sau a anumitor suspiciuni. Aceste verificări au fost efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC”, arată sursa citată.

Dispozitive similare folosesc, începând de duminică, şi efectivele de ordine publică, echipajele rutiere, jandarmii care asigură accesul în instituţii, precum şi alte structuri MAI pentru îndeplinirea eficientă a atribuţiilor de serviciu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *