Peste 120.000 de pagini de ziare și cărți istorice, în format digital la Biblioteca Județeană Timiș

Peste 120.000 de pagini de ziare și cărți istorice, în format digital la Biblioteca Județeană Timiș

Peste 120.000 de pagini de ziare și cărți istorice, în format digital la Biblioteca Județeană Timiș

În baza parteneriatului dintre Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Datagroup INT SRL au fost digitizate gratuit peste 124.000 de pagini de presă și carte istorice.

Materialele provin din fondul Secției Documentar–Periodice a B.J.T. Este vorba de titluri precum: Temesvarer Wochenblatt (1846–1862), Foaia Diecesană (1886–1950), Bühne und Welt (1899–1902), Gândirea (1922–1944), Familia (1865–1940) sau Scrisul bănățean (1950–1963).

Periodicele și cărțile digitizate pot fi consultate, în format PDF, accesând următorul link: https://www.bjt.ro/periodice/

Economia realizată prin digitizarea gratuită a materialelor menționate este de circa 60.000 de lei.

„Este o realizare a Consiliului Județean Timiș, care va spori accesul cititorilor la fondul de carte și la diverse publicații. În plus, patrimoniul cultural scris al instituției va putea fi promovat mult mai ușor la nivel european.

CITEȘTE ȘI: Timişoara, gazda unui concurs internaţional de dans, cu participanţi de clasă din 20 de ţări

Vor putea fi protejate documentele aflate într-o stare avansată de degradare și va crește calitatea consultării acestora, ceea ce va facilita accesul publicului larg.

Rezolvăm astfel o problemă a societății informaționale în care cantitatea informației crește rapid, iar conținutul devine tot mai dinamic. A fost o muncă destul de anevoioasă și îi mulțumesc managerului bibliotecii, Tudor Crețu, pentru implicarea și efortul cu care a susținut acest proiect important pentru viața culturală a județului”, spune Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.

Parteneriatul dintre B.J.T. și Datagroup continuă, urmărind digitizarea celor mai importante colecții de presă și carte istorice.

Totodată, obiectivele în materie de digitizare ale Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” vizează, printre altele, formarea unei platforme digitale integrate și unice de acces la fondul de carte și publicații.

Din partea Consiliului Județean Timiș, acest demers este supervizat de către inițiatorii Regulamentului de digitizare al BJT, vicepreședintele Alexandru Proteasa și consilierul județean Raul Olajos.

Sursa foto: Consiliul Județean Timiș


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *