Pesta porcină, la granița județului Timiș. Târgurile de animale interzise, poliția și jandarmii în alertă

pesta 2

Prefectul Eva Georgeta Andreaș a condus o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, convocată ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire și mortalitate la specia suină (pesta porcină africană) în județul Arad, la limita cu Timișul.

CITEȘTE ȘI: Amenințarea virusului West Nile. Zona din Banat unde pericolul e mare

În urma informaților primite, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a întreprins o serie de măsuri: instituirea unui filtru rutier pemanent pe drumul ce leagă localitatea Periam de Arad, având în componență un medic veterinar și polițiști, verificarea stării de sănătate a porcilor din exploatațiile nonprofesionale din Sânpetru Mic, Periam și Variaș, în urma acestor verificări reieșind că nu există nici o suspiciune de boală, la această oră.

La ședință au participat primarii localităților Variaș, Periam și Orțișoara, directorul Smithfield România, reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din zonă, alături de reprezentații instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Prefectul Eva-Georgeta Andreaș a cerut fermitate în luarea tuturor măsurilor necesare pentru a preveni apariția pestei porcine africane in județul Timiș, atât la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cât și pe fondurile de vânătoare. Totodată, prefectul le-a cerut primarilor să convingă cetățenii că pesta porcină africană reprezintă o problemă importantă și că este necesară luarea tuturor măsurilor necesare de prevenție, dat fiind faptul că această boală a apărut în județul Arad, la limită cu județul Timiș.

S-a decis că jandarmii și poliția vor patrula în localitățile din zonă (în ambele județe – Timiș și Arad), dar și interzicerea târgurilor de animale. La fel, reprezentanții fondurilor cinegetice vor verifica continuu fondurile de vânătoare și vor anunța dacă observă vreun mistreț decedat. În plus, primarilor localităților din zonă li s-a cerut să identifice locurile în care se vor neutraliza și îngropa cadavrele în cazul aprariției unui focar de pestă porcină.

A fost punctată și legislația în vigoare, inclusiv articolul nr. 355 din Codul penal conform căruia este infracțiune răspândirea bolilor la animale.

Totodată, HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și Ordinul 40 /2010 al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind identificarea animalelor prevăd sancțiuni dure. În acest context, se impune ca orice deces al unei suine să fie anunțat, imediat, în caz contrar aplicându-se prevederile legale mai sus menționate.

A fost prezentat și Planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine, conform căruia în cazul în care apare un focar de pestă porcină africană se vor institui filtre pentru dezinfecția mijloacelor de transport și dezinfectatoare de picior pentru pietoni. Totodată, în cazul apariției pestei porcine africane, gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *