Pericolul de inundaţie se menţine în vestul ţării. Apa a depăşit cotele pe Pogăniş şi Bârzava

ape

Râurile Bârzava, Moravita, Caraş, Bega şi Timiş se află până mâine la ora 16.00 sub cod galben de inundaţii. Debitele sunt în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor şi cedării apei din stratul de zăpadă.

În această dimineaţă, sunt depăşite cotele de inundaţie pe Pogăniş la Valea Pai şi pe Bârzava la Gătaia. De asemenea se înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie pe Tău la Soceni, pe Bega la Balinţ, pe Vornic la Ramna şi pe Bârzava la Partoş. Şi debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş este în creştere.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Sorina Neaga:

Sunt depășiri ale cotelor de inundație pe cursurile de apă: Pogăniș, la stația hidrometrică Valeapai şi Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia. Depășiri ale cotelor de atenție sunt înregistrate pe următoarele cursuri de apă: Bârzava, la stația hidrometrică Partoș, cu tendință de creștere a nivelului apei; Moravița , la stația hidrometrică Moravița, cu tendință de creștere a nivelului apei; Vornic, la stația hidrometrică Ramna, cu tendință de creștere a nivelului apei; Bega, la stațiile hidrometrice Balinț și Chizătău; Bega Veche, la stația hidrometrică Pișchia. Angajații stațiilor hidrologice, ai formațiilor de lucru ale SGA Timiș și SGA Caraș-Severin, cât și cei ai Dispeceratului rămân sub alertă, până la trecerea tuturor avertizărilor și atenționărilor hidrologice. Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de atenționările hidrologice în vigoare. Echipele supraveghează lucrările hidrotehnice situate în zonele cu probleme pentru protejarea populației riverane.

Urmare a ploilor abundente, pompierii cărăşeni au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din două curţi şi gospodării, la Fârliug şi Remetea Pogănici, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, Adrian Manofu. Totodată, DJ585 Ramna -Valeapai a fost inundat din nou, pentru a doua oară în acest an. O ploaie torenţială şi scurgerile de pe versanţi au făcut ca drumul să fie impracticabil.

Amintim că judeţul Caraş-Severin se află până mâine dimineaţă sub cod galben de precipitaţii, iar zona montană, până în această seară la ora 23.00, sub cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol.

FOTO – Apele Române Banat

 

radioresita


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *