Pericolul creşterii tradiţionale a porcilor, o falsă problemă. Pesta porcină africană, ceva mai aproape de Banat

Prețul cărnii de porc se va dubla în România: vestea vine de la unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării

Pe măsură ce pesta porcină africană se răspândeşte în judeţele sudice, ies la rampă tot mai vehement reprezentanţii industriei cărnii, aceştia înfierând creşterea porcului în gospodăriile ţăranilor.

CITEȘTE ȘI: Accident între două tiruri în apropiere de vama Nădlac

S-au exprimat ca atare atât reprezentanţii unor mari companii fabricante de mezeluri, cât şi anumite organizaţii patronale din branşă. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, de pildă, este unul dintre cei mai vocali contestatari ai creşterii suinelor în bătătura săteanului, el pledând pentru exploataţiile comerciale mari.

CITEȘTE ȘI: Comuna timișeană care dispune de toate utilitățile necesare. Condițiile sunt ca la oraș!

Un punct de vedere care poate fi explicat, desigur, prin prisma intererselor marilor procesatori de a-şi spori cifra de afaceri eliminând o concurenţă care este, într-adevăr, semnificativă.

Minea şi alţii ca el încearcă să provoace o decizie la nivel înalt pentru interzicerea creşterii tradiţionale a porcilor de către simpli gospodari.

Nesuflând o vorbă, însă, despre standardele alimentare extrem de lejere în România, care le permit să introducă cu ghiotura în cârnat, salam, tobă şi alte mezeluri E-uri şi alte substanţe sintetice – unele dintre chiar interzise în multe alte ţări, din pricina potenţialului cancerigen major – lucru pe care ţăranul, totuşi, nu-l face, ba chiar râde dacă vede reclame la cârnaţi „cu 85 la sută carne”, aşa cum se laudă unii mari fabricanţi din patrie. Molima foarte periculoasă a porcilor se tot răspândeşte, însă, iar o decizie guvernamentală radicală – sau regretabilă, depinde cum vezi chestiunea – nu-i deloc exclusă.

De șase ori mai mulți porci bolnavi în exploatații decât la țărani!

Întrebarea care se pune este dacă, într-adevăr, porcul din cocina ţăranului e un vector mai periculos pentru transmiterea pestei africane decât cel îngrăşat industrial, în exploataţia comercială mare.

Prin prisma numărului de focare în gospodăriile din partea de sud-est a ţării, într-adevăr, pare a fi.

La nivelul întregii ţări sunt peste o mie de gospodării în care au fost depistate, din iulie încoace, animale bolnave.

CITEȘTE ȘI: Lia Olguţa Vasilescu, veşti pentru profesori! Cum vor creşte salariile de la 1 ianuarie. Majorări şi în Sănătate

În acelaşi timp, în doar 15 exploataţii mari s-au identificat focare de pestă porcină africană (PPA). Dacă privim, însă, la numărul animalelor bolnave, respectiv al celor sănătoase, dar exterminate pentru oprirea răspândirii bolii, ei bine, mult-lăudatele mari exploataţii au bilanţul cel mai încărcat! Chiar cu mult…

Pentru rigoare, redăm mai departe date dintr-un raport detaliat, întocmit foarte recent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, la data de 31 octombrie se consemnau 1.044 de gospodării în care a fost depistat virusul, la 1.333 de animale, iar numărul de porci ucişi în focarele respective, incluzându-i pe cei sănătoşi, era de 10.409. În plus, ca metodă de prevenire a răspândirii PPA, în 7.532 de gospodării din localităţile cu focare s-au exterminat în total 50.555 de porci sănătoşi.

Numărul animalelor bolnave, în schimb, a fost mult mai mare la cele doar 15 exploataţii comerciale în care s-a constatat prezenţa virusului!

Vorbim, mai exact, despre nu mai puțin de 8.027 de porci morţi la care s-a depistat PPA în astfel de unităţi.

CITEȘTE ȘI: Lucrări de investiții realizate din fonduri proprii, într-o comună timișeană

Adică de șase ori mai mulți decât în mult-blamatele gospodării țărănești! Exploatațiile se detașează net și în ceea ce privește numărul animalelor ucise și ulterior ecarisate: 284.609, adică de 5,6 ori mai multe decât în bătăturile sătenilor!

Sunt cifre care ar trebui să spulbere definitiv mitul transmiterii pestei africane din cauza creșterii tradiționale a porcilor.

Desigur, măsurile de prevenție trebuie respectate strict de toată lumea, persoane juridice și fizice deopotrivă, numai că realitatea faptică arată clar că ceea ce spun Minea – el însuși proprietar de companie de procesare a cărnii – și alții ca el nu-s decât pledoarii menite să le sporească cifra de afaceri cu prețul îngropării gospodăriei țărănești cu godac în bătătură.

„Este adevărat că exploataţiile comerciale mari asigură în cea mai mare parte carnea de porc necesară pentru consumul populaţiei.

Populaţia ţării este mare consumatoare de carne de porc, dar foarte mulţi oameni din mediul urban preferă să se aprovizioneze de la ţărani, considerând că produsele acestora sunt mai gustoase şi mai sănătoase.

După părerea mea, ar fi un lucru foarte rău dacă s-ar interzice creşterea porcilor în gospodăriile de la sate, aşa cum propun unii reprezentanţi ai industriei alimentare”, opinează Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Pesta porcină africană, ceva mai aproape de Banat!

Pericolul apariţiei în Banat a pestei porcine africane – care continuă să se răspândească în zona de sud a ţării, în timp ce în nord-este situaţia e stabilizată – nu este, deocamdată, unul major, însă un beculeţ de alarmă s-a aprins, totuşi: molima a fost oficial confirmată foarte recent în judeţul Dolj, la un porc dintr-o gospodărie din comuna Secu.

„Frontul” sudic, cel care se dovedeşte necontrolabil, în ciuda exterminării a sute de mii de porci, s-a apropiat, aşadar, de Banat.

Timișul este, în orice caz, un județ în care activitatea creșterii porcilor – industrial sau tradițional – este foarte bine dezvoltată.

Ca efectiv total, potrivit spuselor lui Adrian Popa, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, circa 560.000 de porci se regăsesc în exploatații comerciale, iar în jur de 65.000 în gospodării particulare din Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pericolul creşterii tradiţionale a porcilor, o falsă problemă. Pesta porcină africană, ceva mai aproape de Banat

  1. Treziti-va odata la relitate si terminati cu pesta porcina africana, gripa aviara, boala vacii nebune, boala oii nebune si cite boli mai sunt inventate pentru a pune la pamint gospodaria traditionala pentru un pumnulet de verzisori” Faceti-va afacerile, dar lasati-i si pe tarani sa traiasca. Vreti sa fiti vinzatori, sa acaparati toata piata, dar nu sunteti in stare de nimic. IQ-ul vostru este unul mult sub medie. Lasati consumatorul sa aleaga de unde sa-si procure carnea. Daca sunteti asa de tari, aveti posibilitatea si puterea financiara sa oferiti produse mai bune decit taranii, dar la voi conteaza cifrele din contabilitate si nu calitatea produsului oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *