Doi elevi din Timișoara, multipli campioni la badminton, visează să ajungă la Jocurile Olimpice

Performanțe notabile pentru doi elevi din Timișoara, la competiții internaționale de badminton. Visul lor e să ajungă la Jocurile Olimpice

Performanțe notabile pentru doi elevi din Timișoara, la competiții internaționale de badminton. Visul lor e să ajungă la Jocurile Olimpice

La doar 15 ani, Cristina Maria Sîrbu și Alexandru Mocan se gândesc cum e să fii pe podiumul de la Jocurile Olimpice… E un vis pentru care se pregătesc de la o vârstă fragedă, renunțând, ca toți sportivii de performanță, la multe lucruri atât de firești pentru alți tineri.

Cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, după școală, de la 8 la 10 seara, tinerii se antrenează în sala de sport din curtea Liceului de Arte Plastice din Timișoara, pentru că Clubul Sportiv Municipal, unde Cristina și Alexandru sunt legitimați, nu deține o sală destinată exclusiv jucătorilor de badminton, în pofida performanțelor notabile pe care  aceștia le obțin an de an. Astfel, antrenamentele celor doi adolescenți continuă și individual, acasă sau în alte locuri, unde se poate.

Performanțe notabile pentru doi elevi din Timișoara, la competiții internaționale de badminton. Visul lor e să ajungă la Jocurile Olimpice

Cea mai recentă victorie a celor doi tineri a fost anul acesta, la Campionatul Internațional U17 de la Zagreb, desfășurat în perioada 22-24 septembrie. Au jucat patru finale din cinci posibile, întorcându-se acasă cu patru medalii de argint.

Cristina Maria Sîrbu e campioană europeană și vicecampioană mondială

Cristina Maria Sîrbu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva” și joacă badminton de la 6 ani. ”Tata e foarte bun la tenis. Când eram mai mică, a jucat cu mine badminton, la Decathlon. La un moment dat, au venit surorile Olariu, legitimate la acest club. Ele au jucat un meci demonstrativ, pentru a promova badmintonul. Tata m-a filmat în timp ce eram cu una dintre ele. Ele au fost foarte surprinse să aflu că am doar 6 ani, pentru că am jucat bine. M-au chemat aici, la club, despre care nici nu știam că există. Am venit și am rămas aici. La 8 ani, participam la primele naționale”, își amintește tânăra.

La 15 ani, Cristina e deja campioană națională la toate probele (simplu, dublu și mixt), la diferite categorii de vârstă – U9, U11, U13 şi U15. Prima medalie de aur a obținut-o la 9 ani.

”În orice sport, dacă ai talent și mult antrenament, ai și rezultate bune”, spune Cristina.

În 2022, la Campionatul European U15 din Ibiza, Spania, Cristina a câștigat medalia de aur împreună cu Irina Gherasim de la CSU Galați, la dublu fete, cele două devenind, astfel, campioane europene.

Anul acesta, cea mai bună performanță pentru Cristina, cu aceeași Irina Gherasim, a fost finala de la Gimnaziada Mondială din Brazilia. Cele două reprezentante ale României au obținut medalia de argint, ajungând vicecampioane mondiale.

Alexandru Mocan, triplu campion național

Alexandru Mocan practică badminton de la 7 ani și jumătate. Este elev în clasa a IX-a, la Colegiul Național Bănățean, secția Matematică-Informatică. A pornit pe acest drum încurajat de părinți, ambii pasionați de acest sport. Pe lângă antrenamentele propriu-zise, face și acasă exerciții fizice, pentru a se menține în formă. ”Antrenamentele sunt cheia care mă ajută să trec peste momentle grele”, mărturisește Alexandru.

Este triplu campion național, la simplu, la dublu mixt, cu partenera sa de la CSM Timișoara – Cristina Maria Sîrbu, și la dublu băieți cu un alt tânăr talentat, Dragoș Gabriel Niță. La Campionatele Europene din Spania, a ajuns în două sferturi de finală, la dublu mixt și la dublu băieți, cu aceiași parteneri pe care i-a avut la campionatele naționale.

”Faptul că de mic am tot venit aici, am dezvoltat o pasiune progresivă pentru acest sport. Badmintonul mă motivează să merg mai departe și să îmi doresc mai mult. În acest sport, vârsta nu e o amenințare. În concursurile de amatori joacă veterani și de 60 de ani”, spune Alexandru.

Tinerii sportivi sunt și elevi foarte buni

Cristina și Alexandru nu sunt doar sportivi cu rezultate excepționale. Performanța lor e reflectată și de notele de la școală. Cei doi tineri învață foarte bine, fiind elevi ai unor licee de top din Timișoara. Fizica și matematica sunt disciplinele favorite ale Cristinei, în timp ce Alexandru a mărturisit că îndrăgește mai mult matematica și chimia.

Ca să reușească să aibă rezultate foarte bune, indiferent de zona de activitate, ”seriozitatea și disciplina sunt atributele cheie pe care ar trebuie să se axeze mai mult un tânăr”, este de părere Alexandru.

În badminton, ”reflexele, agilitatea și condiția fizică sunt atuuri-le sportivilor”, cred cei doi tineri.

Remarcabilii antrenori de la CSM Timișoara

La CSM Timișoara, Cristina și Alexandru se antrenează cu Corina Dan și Ștefan Nyari, doi cunoscuți antrenori naționali, ei înșiși foarte buni sportivi în perioada în care au activat ca jucători de badminton.

Corina Dan este membru fondator al Comitetului Balcanic de Badminton la București. În 1990 a început ca antrenor voluntar la Gloria Timişoara, devenind, mai apoi, antrenor la naționalele de juniori U13, U15, U17, U19 şi, din 2012, la CSM Timişoara. A fost președinte al Comisiei de Dezvoltare a Federației Române de Badminton și director de comunicare în cadrul Federației Europene de Badminton. A început să practice badminton, în mod organizat, în liceu, în aceeași sală în care îi antrenează, acum, pe tinerii pasionați de acest sport. A devenit campioană la ”Universitare”, locul II și III, la dublu mixt.

”Pe vremea aceea, era înainte de 1990, nu participam la competiții internaționale, așa cum participă juniorii acum. Erau competiții doar la noi în țară, unde erau centre”, a declarat Corina Dan.

Ștefan Nyari a scris primele file din istoria badmintonului românesc, fiind cel care a înființat, la Timișoara, prima echipă profesionistă de badminton din România: ”În 71, când am venit din Bocșa la Intitutul de Proiectare din Timișoara, am dat de un grup de foști sportivi de performanță din diferite sporturi care, la sfârșitul săptămânii, din dorința de a face mișcare, jucau badminton. M-au luat și pe mine și mi-a plăcut.”

După o întâlnire pe care Ștefan Nyari a avut-o cu un profesor de sport din Târgu-Mureș, în 1977, s-au hotărât împreună să promoveze badmintonul în rândul tinerilor. A început cu studenții. În 1979, s-a ținut primul concurs – Turneul Campionilor -, la Reșița, un campionat neoficial, pentru că badmintonul nu a avut federație până în 1989.

Din patru competiții la care participat, din cele cinci ediții organizate în total, Ștefan Nyari a câștigat trei, devenind, astfel, campion al României, tot neoficial, în condițiile date din acele vremuri. A fost jucător profesionist până în 1983, când pe podium i-a luat locul timișoreanul Florentin Banu (care, mai târziu, avea să lanseze cunoscutul brand de napolitane Joe), cel care a continuat să mențină faima badmintonului timișorean în topul clasamentului național până la Revoluție.

Sub îndrumarea celor doi antrenori, juniorii de la CSM Timișoara au ajuns departe. În fiecare an, clubul a avut campioni naționali, apoi balcanici (Florin Posteucă este unul dintre ei). Chiar dacă este un club tânăr, la doar zece ani de la înființare, tinerii antrenați de Corina Dan și Ștefan Nyari au ajuns să participe și la campionatele internaționale.

Totuși, la nivelul clubului, al federației, s-a apreciat că un singur antrenor ar fi suficient pentru jucătorii de badminton din Timișoara. Ștefan Nyari este acum antrenor voluntar, antrenează copiii benevol, de plăcere, sprijinind-o astfel pe Corina Dan în munca de a îi conduce pe juniori spre cele mai înalte performanțe.

România nu investește în badminton

Badminton nu e un sport din care se câștigă, dimpotrivă. Pentru a putea participa la competițiile sportive internaționale de badminton, de cele mai multe ori sportivii români aduc bani de acasă. Se întâmplă inclusiv la campionatele europene sau mondiale, unde jucătorii reprezintă România la un nivel foarte înalt. Părinții sportivilor juniori sunt cei care acoperă cea mai mare parte a costurilor.

”Nu e un sport care să aibă susținere financiară, ca la fotbal. Dar cred că în timp vom avea și sponsori pentru a putea avea un viitor strălucit”, speră Alexandru. ”Perseverența este cheia succesului” este îndemnul lui pentru tinerii care doresc să își vadă visul împlinit.

CITEŞTE ŞI: CJ Timiș a votat documentația tehnică a viitorului stadion. Urmează aprobarea Guvernului ca să se treacă la demolarea arenei vechi


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *