
Fără nici o îndoială, USR este marele perdant al mişcărilor politice din ultimele zile, care au culminat cu votul moţiunii de cenzură. Lipsa experieţei politice a lăsat partidul lui Dan Barna în afara jocurilor mari, USR alegându-se cu o înfrângere care înseamnă enorm pentru următoarele alegeri locale.
Un impact deosebit se va resimţi în judeţul Timiş, unde Uniunea se bucura de o favorabilitate însemnată, iar liderii nutreau speranţe pentru obţinerea poziţiilor numărul 1 la Primăria Timişoara şi la Consiliul Judeţean Timiş, prin Dominic Fritz, respectiv Cristian Moş. După moţiunea de cenzură, şansele acestora de a câştiga alegerile s-au diminuat considerabil, fiind aproape nule.
„Z-E-R-O” ar spune primarul Nicolae Robu în acest caz, cel căruia useriştii îi dăduseră nota T-R-E-I pentru modul în care administrează oraşul. Dacă s-ar fi mers pe varianta cu două tururi de scrutin la primărie şi pe liste de candidaţi la consiliul judeţean, partidul lui Dan Barna avea şanse bune: în primul caz, se putea crea o efervescenţă în turul II, potrivinică lui Robu, iar în al doilea, alianţele rezultate riscau să-l trimită pe Cristian Moş de la USR în funcţia de preşedinte al CJT.
Aşa însă, răspunsul la un asemenea deznodământ este dat doar din „două” cuvinte, vorba unui mare politician local: „ex clus”.
Dacă a existat un compromis (e prea mult să-i zicem blat) între PNL şi PSD, acesta a vizat un scop comun al celor două mari partide: scoaterea USR în afara jocurilor mari, lucru care le-a ieşit din plin, în faţa unui USR buimăcit şi bezmetic, căruia i-a luat prea mult timp ca să înţeleagă că va fi izolat de cele două mari blocuri politice.